První velká česká banka začala přijímat ukrajinské hřivny. Mění je po vložení na účet

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 4. 2022 16:16
Raiffeisenbank od pondělí na všech pobočkách s pokladnou v Česku přijímá ukrajinské hřivny. Fyzické osoby si je mohou vložit na osobní účet, kde se podle jejich výběru konvertují na vybranou měnu. Peníze z účtu je možné vybírat okamžitě a bez omezení na pokladně pobočky nebo v bankomatech. Banka o tom informovala v pondělí. Ostatní velké banky tuto službu zatím nenabízejí.
Ukrajinská hřivna. Ilustrační foto
Ukrajinská hřivna. Ilustrační foto | Foto: Wikipedia

"Jako systémově významná banka hledáme cesty, jimiž pobyt v Česku ukrajinským občanům zasaženým válkou usnadnit. Proto jsme se rozhodli jim vyjít vstříc a jako první banka přicházíme s možností směnit na našich pobočkách ukrajinské hřivny," uvedla mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaiseršotová.

S ohledem na omezenou směnitelnost bude banka od každého klienta vykupovat maximálně 5 tisíc hřiven za den. Ke vkladům budou akceptovány jen bankovky v nominální hodnotě dvacet hřiven (asi 15 korun) a vyšší. Banka bude stanovovat nákupní kurz na svých webových stránkách a na pokladnách poboček.

Od začátku ruské invaze vydalo české ministerstvo vnitra uprchlíkům z Ukrajiny 308 170 víz. Ukrajinci prchající před ruskou invazí dostávají víza dočasné ochrany, která jim umožňují v Česku pobývat až rok. Zároveň mají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, na trh práce a mají nárok na další asistenci.

 

Právě se děje

Další zprávy