Raiffeisenbank je mezi bankami nejlepší. Pojišťovnictví dominují ČSOB a Kooperativa

Ekonomika Ekonomika
1. 11. 2022 21:30
Prestižní soutěž Visa Nejlepší banka roku letos suverénně ovládla Raiffeisenbank. Z loňského pátého místa poskočila mimo jiné díky široké nabídce produktů či služeb. A také proto, že si dobře vedla v kategoriích hodnotících její ekonomickou výkonnost. Visa pojišťovnami roku se staly ČSOB Pojišťovna a Kooperativa.
Prestižní soutěž Visa Nejlepší banka roku letos suverénně ovládla Raiffeisenbank.
Prestižní soutěž Visa Nejlepší banka roku letos suverénně ovládla Raiffeisenbank. | Foto: ČTK

Výzkum, na jehož základě Hospodářské noviny vyhlašují nejvýkonnější a nejlépe fungující bankovní a pojišťovací domy v Česku, letos proběhl počtrnácté. Celkově se šetření zúčastnilo dvanáct bank a stejný počet pojišťoven. Data potřebná k hodnocení sesbírala analytická společnost Datank v období mezi červnem a srpnem letošního roku.

Banky a pojišťovny byly zkoumány z takzvaného klientského a akcionářského pohledu. V prvním případě se kromě zmíněné šíře nabídky produktů a služeb zkoumala mimo jiné i atraktivnost sazeb, dostupnost pobočkové sítě či výše pojistného. Akcionářský pohled hodnotil ekonomické ukazatele, jako je například rentabilita - poměr mezi ziskem po zdanění a průměrným vlastním jměním -, kvalita aktiv či tržní podíl v úvěrech. Svou roli hrálo i to, kolik bance či pojišťovně meziročně přibylo klientů.

Výsledky 14. ročníku Soutěže Visa Nejlepší banka a Visa Nejlepší pojišťovna 2022.
Výsledky 14. ročníku Soutěže Visa Nejlepší banka a Visa Nejlepší pojišťovna 2022. | Foto: Datank

Vítězná Raiffeisenbank nenašla konkurenci v akcionářském ani klientském pohledu. "Z pohledu akcionáře dosáhla skvělých výsledků hlavně v růstu depozit a počtu nových klientů díky spojení s Equa bank a získáním klientů ING," říká David Pavlát, projektový manažer společnosti Datank. Z klientského hlediska se jí zase dařilo v kategorii výše úroků či dostupnosti. Pomohl jí zejména velký počet bankomatů a slušná pobočková síť. Díky tomu se stala Raiffeisenbank také klientsky nejpřívětivější bankou roku.

"Z obou cen mám obrovskou radost. Za poslední roky jsme z banky s 500 tisíci klienty vytvořili finanční dům s více než 1,8 milionu zákazníků. Pro ně jsme letos spustili mimo jiné nové mobilní a internetové bankovnictví, investiční aplikaci či půjčku plně online do pár minut. A rozšířili jsme také službu BankID i propojení s účetními systémy pro naše firemní klienty. Za dva týdny pak spojíme online bankovnictví Raiffeisenbank a Equa bank," uvádí Igor Vida, generální ředitel a předseda představenstva banky.

Druhé místo v kategorii Nejlepší banka roku získala ČSOB, která si oproti loňsku polepšila o jednu příčku. Trojici nejlepších pak doplnila vloni čtvrtá Česká spořitelna.

Mezi pojišťovnami zářila ČSOB

I pojišťovny byly hodnoceny v rámci ekonomických a klientských kritérií. Současně byly rozděleny na životní a neživotní pojišťovny. Nejlepší životní pojišťovnou se stala Kooperativa, která dosáhla dobrých výsledků třeba v oblasti nízké míry investičního rizika. "Do budoucna rozhodně nechceme jít cestou omezování služeb nebo péče o naše klienty. Naopak, období krize je i příležitostí, jak roli pojištění více zdůrazňovat a posilovat," míní generální ředitel a předseda představenstva společnosti Martin Diviš.

Loňský vítěz Komerční pojišťovna skončila tentokrát druhá, třetí byla Generali Česká pojišťovna. Nejpřívětivější životní pojišťovnou pak byla zvolena Allianz, a to hlavně díky skvělé dostupnosti a také komunikaci s klienty.

Kategorii neživotních pojišťoven ovládla ČSOB Pojišťovna. Ta sice v rámci ekonomických ukazatelů skončila až čtvrtá, ale díky nejlepší nabídce produktů a služeb, šíři pobočkové sítě a kvalitní komunikaci s klienty celkově zaujala první příčku. Díky zmíněným kritériím je navíc i klientsky nejpřívětivější neživotní pojišťovnou.

Podle Jiřího Střelického, generálního ředitele a předsedy představenstva společnosti, čeká českou ekonomiku v příštím roce nelehké období, a to i v případě, že se nenaplní nejčernější scénáře. "Osobně jsem ale optimista v tom, že současná nelehká situace odstartuje transformaci ekonomiky k energeticky úspornější a to povede k dalším příležitostem. Některé starší oblasti podnikání pak budou nahrazeny novějšími," soudí Střelický.

Ceny se rozdávaly i za inovace

V rámci soutěže se vyhlašují také speciální kategorie hodnotící technologické nebo produktové inovace finančních domů. Bankovním inovátorem roku byl společný projekt Komerční banky a Monety Money Bank s názvem Sdílená bankomatová síť. Cílem tohoto propojení je nejen zvýšit komfort pro klienty, kteří tak mohou bezplatně vybírat anebo vkládat peníze na vícero místech v Česku. Oba bankovní domy se tím zároveň snaží zamezit nadbytečnému plýtvání zdroji a energiemi.

Pojišťovacím inovátorem je pak pojišťovna Pillow se svým produktem Pojištění majetku se štítem proti podpojištění. Klienti jej mohou využívat od letoška v situacích, kdy je majetek - nejčastěji nemovitost - pojištěn na nižší částku, než je jeho vlastní hodnota. Díky štítu mají zákazníci při akceptování doporučené částky jistotu, že je finanční dům nebude krátit kvůli podpojištění.

 

Právě se děje

Další zprávy