Ukrajina dala rakouskou Raiffeisen Bank na seznam sponzorů války. Banku tlačí i ECB

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 3. 2023 11:39
Ukrajina zařadila rakouskou bankovní skupinu Raiffeisen Bank International (RBI) na svůj seznam "mezinárodních sponzorů války" vzhledem k pokračujícímu podnikání instituce v Rusku a na okupovaném východě Ukrajiny. Uvedl to na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na komuniké ukrajinské agentury pro předcházení korupci NAZK.
Foto: Reuters

Banka v prohlášení mimo jiné uvedla, že svou budoucnost v Rusku zatím vyhodnocuje.

Jedna z největších rakouských bankovních skupin působí ve 14 zemích střední a východní Evropy, včetně Česka. V regionu má 17,2 milionu zákazníkům. V Rusku působí od roku 1996 a patří mezi "systémově zásadní ruské banky".

Banka loni 17. března ohlásila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu zvažuje odchod z Ruska. Nyní v prohlášení poskytnutém agentuře APA v reakci na ukrajinské rozhodnutí uvedla, že RBI stále prověřuje všechny strategické možnosti ohledně budoucnosti své ruské pobočky, ale vzhledem ke složitosti situace tento proces stále probíhá. Banka připomněla humanitární pomoc poskytovanou Ukrajině a ujistila, že na anektovaných územích nepodniká, drží se rakouských a unijních norem a respektuje územní celistvost Ukrajiny.

"Důvodem zařazení mezi mezinárodní sponzory války je i to, že po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu banka pokračovala v podnikání v Rusku," vysvětlila agentura NAZK. Raiffeisen podle ní na 200 procent využila západní sankce proti Rusku, které způsobily stažení jejích konkurentů z ruského trhu.

Podle agentury Reuters tlačí na instituci také Evropská centrální banka. Chce, aby se zbavila svých ziskových aktivit v Rusku.

Raiffeisen patří k nejdůležitějším finančním kanálům, jejichž prostřednictvím ruský byznys uskutečňuje operace v dolarech a eurech. Díky tomu získává banka obrovské zisky, ze kterých svými daněmi financuje rozpočet země-agresora, uvedla ukrajinská agentura.

Do ruského rozpočtu loni banka odvedla téměř pětkrát více než v předválečném roce - 559 milionů eur (asi 13,2 miliardy Kč). "To se rovná ceně 95 ruských střel s plochou dráhou letu Kalibr, které teroristický stát pravidelně odpaluje na ukrajinská města," uvedla NAZK.

Raiffeisen podle NAZK nejenže oficiálně uznává separatistické republiky na okupovaném východě Ukrajiny přes své ruské zastoupení, ale i poskytuje zvýhodněné půjčky ruským okupantům. Podle NAZK tak banka fakticky odměňuje ruskou armádu za válečné zločiny. Banka se také podřizuje ruské propagandě, když válku nazývá "speciální vojenskou operací".

Raiffeisen podle ukrajinské centrální banky neudělala žádný posun k rozhodnutí stáhnout se z ruského trhu, naopak zůstává aktivním hráčem na bankovním trhu v Rusku, kde usiluje o zvětšení svého úvěrového portfolia.

"Všechny tyto fakty a pokračování operací Raiffeisen Bank v Rusku znamenají přímou podporu a sponzorování terorismu," uvedla ukrajinská agentura.

Deník podotkl, že vedení rakouské Raiffeisen Bank International posuzovalo možnou výměnu aktiv s ruskou spořitelnou Sberbank, aby získalo loňské výnosy z Ruska, které nemůže vyvézt kvůli omezením zavedeným ruskými úřady.

 

Právě se děje

Další zprávy