Radovan Vítek vyhrává nad Američany, posílí v Německu

Ekonomika Ekonomika
20. 1. 2014 14:02
Soud dovolil navýšení kapitálu, Vítek tak může získat třetinu nejvýdělečnější části skupiny.
Radovan Vítek.
Radovan Vítek. | Foto: ČTK

Praha - Český miliardář Radovan Vítek si připsal úspěch v probíhající bitvě o podíly v developerské společnosti Orco Germany. Podle informací Hospodářských novin mu totiž lucemburský soud dnes dovolil navýšení kapitálu, což z něj dělá třetinového vlastníka nejvýdělečnější části skupiny.

Soud tímto verdiktem zrušil předběžné opatření z počátku prosince, kterým bylo navýšení kapitálu zmrazeno. Druhá strana, tedy americké fondy, se proti rozhodnutí může odvolat.

Představenstvo německé realitní společnosti 29. listopadu rozhodlo, že navýší kapitál až o 100 milionů eur. Společnost Tandis, za kterou stojí Radovan Vítek, pak upsala 114,6 milionu akcií v ceně 0,47 eura za kus.

Vítek by tak získal v Orco Germany třetinový podíl. Proti tomu ale ze všech sil bojovali další akcionáři Orca - americké fondy Kingstown a Alchemy, které u soudu dosáhly zmrazení celé transakce.

Online deník iHned.cz připomíná, že celý spor je součástí boje obou akcionářských skupin o ovládnutí společnosti Orco Property Group. Zatím prokázal větší schopnosti a sílu český miliardář, kterému se na letošní lednové valné hromadě podařilo ovládnout představenstvo společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy