Raději autem než letadlem. Češi kvůli bezpečnosti mění cesty na dovolenou

ČTK ČTK
19. 5. 2016 12:22
Více než polovina lidí se letos na dovolenou vydá autem. Už loni vzrostl o desetinu počet Čechů, kteří vyměnili cestu letadlem za jízdu po silnici. Do zemí, kam se běžně létá, vycestovalo o čtvrtinu Čechů méně. Hotely ve větší míře nahrazují penziony a kempy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Češi v poslední době výrazně mění cestovatelské zvyky. Více než polovina lidí se letos na dovolenou vydá autem. Už loni vzrostl o desetinu počet lidí, kteří vyměnili cestu letadlem za jízdu po silnici. Naopak do zemí, kam se běžně létá, vycestovalo o čtvrtinu Čechů méně. Roste i počet Čechů, kteří cestují na vlastní pěst, loni jich bylo 58 procent. Uvedla to dnes ERV Evropská pojišťovna.

"Kvůli bezpečnostní situaci a uprchlické krizi řada Čechů stráví dovolenou raději v Česku a Evropě, hotely ve větší míře nahrazují penziony a kempy. Už teď je patrný pokles zájmu o africké země a Turecko, a to v řádech desítek procent," uvedl manažer komunikace pojišťovny Vlastimil Divoký.

Autem se loni vydalo na dovolenou 50 procent Čechů, předloni to bylo 47 procent. Rostoucí zájem o zájezdy autem potvrdil tento týden i šéf Exim tours Ferid Nasr. Cestovní kancelář letos desetkrát zvýšila nabídka zájezdů vlastní dopravou do Rakouska, Itálie, Maďarska a Slovenska. "Máme obrovský nárůst poptávky u zájezdů autem," řekl.

Češi letos také vyčkávají s koupí zájezdu na poslední chvíli, chtějí se rozhodnout až podle aktuální situace v prázdninových destinacích. Délka letní dovolené se zkracuje, dvě třetiny Čechů stráví na zahraniční dovolené maximálně týden.

Přibývá individuálních turistů, kteří nevyužívají služeb cestovní kanceláře. Loni šlo o 58 procent českých turistů, letos to bude podle ERV víc. Ještě v roce 2013 tvořili individuální cestovatelé 51 procent lidí. V Německu se tento podíl pohybuje kolem 70 procent. "Problémem může být nedostatek ubytovacích míst. Evropské cestovní kanceláře totiž zareagovaly na zájem klientů a ve velkém skupují hotely v poptávaných destinacích. Na individuální klienty se tak už nemusí dostat," upozornil Divoký.

ERV vyplatila loni na škodách o 30 procent meziročně víc. Poprvé v historii pojišťovny byly škody z pojištění storna vyšší než léčebné výlohy. Lidé totiž ve velkém rušili zájezdy. "Nemoci a zranění dětí tvoří čtvrtinu všech případů léčebných výloh. Nejdražší byla léčba seniorů nad 70 let. Stála v průměru 5,5krát víc než u dětí a 3,5krát více než dospělých," dodal Divoký. Průměrná výše škody zůstala zhruba 8600 korun.

Nejvyšší frekvenci škod hlásí turisté z Egypta, kde je o 40 procent více pojistných událostí než ve druhém Bulharsku a dvakrát tolik než ve třetím Turecku. Čtvrtinu léčebných výloh tvoří gastroenteritidy, osminu nemoci horních cest dýchacích.

 

Právě se děje

Další zprávy