Rada ČNB zřejmě opět zvýší úrokové sazby, předpovídají analytikové. Na vině je i slabý kurz koruny

ČTK ČTK
29. 7. 2018 9:29
Základní úroková sazba by se na čtvrtečním zasedání měla zvýšit o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Bankovní rada České národní banky pravděpodobně na svém čtvrtečním zasedání zvýší základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. Důvodem je slabší než očekávaný kurz koruny, vyšší inflace a napjatý trh práce. Vyplývá to z vyjádření analytiků.

O čtvrt procentního bodu zvýšila rada základní úrokovou sazbu na svém posledním zasedání na konci června. Pro zvýšení sazeb hlasovalo všech šest přítomných členů bankovní rady ČNB. Krok tehdy kritizovala Hospodářská komora. Podle jejího prezidenta Vladimíra Dlouhého to bylo předčasné a překvapivé opatření, které posílí korunu, ztíží podmínky pro exportéry a zdraží peníze.

Kurz koruny od červnového zvýšení sazeb posílil z 25,94 Kč/EUR na zhruba 25,63 Kč/EUR. Na počátku července ovšem koruna i oslabila, když se dostala nad 26 korun za euro. ČNB přitom v květnové prognóze očekává, že za celý letošní rok bude průměrný kurz koruny 25 Kč/EUR.

"Bankovní rada přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb již příští týden. Jak naznačil komentář hlavního ekonoma ČNB Tomáše Holuba, nová prognóza předložená bankovní radě bude vyžadovat daleko rychlejší zvyšování sazeb, protože koruna neposiluje tak rychle, jak ČNB předpokládala. Trh po zmíněných informacích očekává růst sazeb v příštím týdnu již s pravděpodobností 80 procent," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Právě vyjádření Holuba je podle Seidlera důležitější než podobné nedávné vyjádření viceguvernéra Mojmíra Hampla a člena bankovní rady Vojtěcha Bendy o růstu sazeb. "Holub do jisté míry překvapivě prozradil změny v nadcházející prognóze. Ta bude dle něj předpokládat výrazně vyšší sazby ve srovnání s předchozí prognózou, a to zejména v kratším horizontu," doplnil.

Zvýšení sazeb? Hotová věc

"ČNB se zdá být připravena podpořit zvýšení sazeb o dalšího čtvrt procentního bodu. Prostor k takovému rozhodnutí vytvoří pro ČNB její nová inflační zpráva, která zřejmě konstatuje, že inflace zůstane přinejmenším několik měsíců nad cílem, přehřívání ekonomiky se nezmírňuje a koruna je citelně slabší, než předpokládala předchozí prognóza," uvedl i hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Do konce roku očekává po srpnovém zvýšení sazeb ČNB ještě jeden takový krok. Vývoj sazeb v příštím roce pak bude podle Sobíška ovlivněný především reakcí kurzu koruny na dosavadní měnovou politiku ČNB.

"Zvýšení úrokových sazeb na nadcházejícím zasedání je podle nás hotová věc," sdělila rovněž ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. Nedávná vystoupení Hampla a Bendy podle ní naznačují, že by někteří členové bankovní rady mohli zvednout ruku i pro zvýšení úroků o půl procentního bodu. "Tento názor však podle našeho názoru nebude na srpnovém zasedání majoritní," dodala.

Růst sazeb rovněž očekává ekonom společnosti Roklen Michal Šoltés. "Pro trhy bude rovněž zajímavá i nově zveřejněná prognóza, která prozradí, jaký vývoj kurzu koruny ČNB předpokládá a jak vidí další zvyšování základní úrokové sazby. V porovnání s poslední květnovou prognózou ta srpnová přinese slabší korunu, ale výhledově rychlejší růst sazeb," řekl.

Měnového zasedání rady ČNB se ve čtvrtek zúčastní se zúčastní šest ze sedmi jejích členů. Na jednání nebude přítomen Oldřich Dědek.

 

Právě se děje

Další zprávy