Půlka Dešťovky je pryč. O dotaci na lepší využití vody žádají čtyři tisíce domácností

ČTK ČTK
1. 4. 2019 11:49
V dotačním programu Dešťovka, kterým ministerstvo životního prostředí (MŽP) přispívá na lepší hospodaření s vodou, byly dosud přijaty čtyři tisíce žádostí za 185 milionů korun. Žádosti o systém na dešťovou vodu určenou pro splachování a současné zalévání zahrady tvoří 70 procent. Pro aktuální výzvu resort vyčlenil 340 milionů korun.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Majitelé rodinných domů mohou z programu získat až 105 tisíc korun. Městům a obcím nabízí ministerstvo miliardu korun z takzvané velké Dešťovky, díky které mohou obce vybudovat podzemní vsakovací zařízení nebo retenční nádrže.

"Dešťovka pokryje domácnosti až polovinu výdajů na zavedení systému využívající srážkovou či odpadní vodu," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Program podporuje tři systémy - nádrž na srážkovou vodu na zalévání, nádrž na vodu na zalévání a splachování a systém na recyklaci odpadní vody z domácnosti.

Do roku 2020 poskytuje MŽP peníze také obcím a městům. "Peníze mohou obce použít na vybudování zasakovacích pásů, poldrů, výstavbu zelených vegetačních střech nebo jednoduše na přeměnu nepropustných povrchů v propustné," uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Petr Valdman, podle kterého pokryjí až 85 procent vynaložených nákladů evropské fondy.

Žádost o dotaci je možné podat elektronicky přes webové stránky a do třiceti dnů ji doložit písemně s odborným posudkem na pracovištích SFŽP.

Za posledních zhruba pět let ministerstvo z evropských i národních zdrojů podpořilo více než šest tisíc projektů za sedm miliard korun na zadržení vody v krajině. Jde o stovky rybníků, tůní, mokřadů či úpravu vodních toků. Pro letošní rok jsou vyčleněny další dvě miliardy, v roce 2020 by měla být částka podobná.

 

Právě se děje

Další zprávy