O půjčky na bydlení pro mladé je zájem. Za dopoledne lidé zažádali o 300 milionů korun

Klára Čeperová, Filip Sýkora
Aktualizováno 15. 8. 2018 11:59
V Praze před budovou Státního fondu rozvoje bydlení čekala již o půlnoci zhruba desítka žadatelů, která chtěla mít jistotu, že se na ně s půjčkou dostane.
V Praze čekaly na levnou půjčku na bydlení od státu desítky lidí | Video: František Grossmann

Praha - Státní fond rozvoje bydlení sbírá v Praze a Olomouci od středeční osmé hodiny ranní žádosti o půjčky na modernizaci a koupi bydlení pro mladé rodiny. Mezi žadatele rozdělí 650 milionů korun. Na každého se však nedostane. Někteří zájemci tak kvůli výhodné půjčce strávili noc čekáním před budovou státního fondu. Během prvních čtyř hodin úřad zaevidoval žádosti o půjčky za 300 milionů korun.

V Praze to byla už okolo půlnoci zhruba desítka žadatelů. V době příchodu reportéra s nimi čile komunikoval místní pobuda, který se v okolí živí sběrem kovu a papíru. Nálada tedy byla spíše veselá, i když před sebou žadatelé měli zhruba osm hodin čekání.

"Já jsem přišel teprve před chvílí," říkal blonďatý mladík, který si s sebou přinesl před budovu fondu rozkládací židli. První zájemce byl podle něj na místě už v šest odpoledne. "Vychází to, že by se mělo dostat zhruba na pět set lidí," vypočítává mladík. 

Dvě desítky lidí čekaly celou noc před olomouckou kanceláří Státního fondu pro rozvoj bydlení, aby mohly dostat levnou půjčku na bydlení. | Video: Adam Lindner

Někteří žadatelé dorazili až v průběhu noci a kolem půl páté ráno již tvořili frontu. "Přišel jsem sem už v půl čtvrté. Myslel jsem, že přes noc bude před úřadem daleko víc lidí," říká jeden z nich. 

Podávat žádosti přitom mohou zájemci také přes datovou schránku, ředitelka komunikace Státního fondu rozvoje bydlení Karolína Smetanová ale připustila, že s takovou variantou původně úřad nepočítal.

"Je to korektní varianta, na kterou nás upozornili před pár týdny až zájemci, kteří už datovou schránku měli. Další lidé si pak kvůli tomu datovou schránku zřizovali. V tuto chvílí netušíme, jak velký podíl budou tvořit takto podané žádosti. Podle nejčernějšího scénáře by se mohlo stát, že už na žádosti podané ve středu odpoledne nebudou letos vyčleněné peníze stačit," řekla již dříve Smetanová.

Lidé, kteří před úřadem stáli už v noci, se však konkurenčních žádostí podan‎ých přes datové schránky nebojí. Od elektronického zaslání žádosti je odradily obavy, že systém nápor žádostí nezvládne a zkolabuje. Někteří si navíc stěžovali na nedostatek informací.

Čekající se také shodli na tom, že lhůta pro nashromáždění všech náležitostí byla krátká. "Někteří už měli rozjednanou hypotéku, jiní jsme začínali úplně od nuly. Ještě dnes jsem si byl dotisknout některé dokumenty," říká Luboš Kočí z Příbramska.

Lidé čekali před úřadem už od úterý.
Lidé čekali před úřadem už od úterý. | Foto: Klára Čeperová

V pět ráno čekalo před úřadem zhruba 15 lidí. Někteří vtipkovali, že před budovou přenocovali a ráno je předběhne pošťačka. Využití doporučené pošty ale nezvažoval nikdo. Úřad totiž nebude brát v potaz zásilky, které pošta dodala před patnáctým srpnem.

Dveře úřadu se lidem otevřely přesně v osm hodin ráno. Do místnosti mohli žadatelé vstupovat kvůli ochraně osobních údajů vždy po šesti. Za první hodinu pražští úředníci obsloužili více než sto lidí. Na pražské i olomouckí pobočce lidé zažádali dopoledne o 300 milionů korun.

Takto vypadaly poslední minuty před otevřením úřadu krátce před osmou hodinou.
Takto vypadaly poslední minuty před otevřením úřadu krátce před osmou hodinou. | Foto: Klára Čeperová

"Možnost podat žádost pomocí datové schránky využilo 80 lidí. Počet žádostí zaslaných poštou zatím nemáme," říká Smetanová.

Zájem lidí o výhodné státní půjčky sledovala také ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Během dnešního jednání vlády řekla: "Počítáme s tím, že ještě v letošním roce to (peníze v programu) navýšíme až na tu jednu miliardu korun,"."Program není časově omezen a v případě velkého zájmu může Státní fond rozvoje bydlení navýšit rozpočet přesunem peněz z jiných programů," dodala v tiskové zprávě resortu.

Na rekonstrukci bydlení mohou zájemci získat až 300 tisíc korun. Na dům půjčí stát až dva miliony a v případě koupi bytu nejvýše 1,2 milionu. Částka ale pokryje maximálně 80 procent nákladů. Do těch se v případě stavby domu počítá i cena pozemku.

Po osmé hodině ranní se fronta před pražskou budovou Státního fondu rozvoje bydlení oproti noci výrazně rozrostla.
Po osmé hodině ranní se fronta před pražskou budovou Státního fondu rozvoje bydlení oproti noci výrazně rozrostla. | Foto: Filip Sýkora

Půjčku navíc nelze kombinovat s hypotékou, protože smlouva o úvěru říká, že jako první má zástavní právo na nemovitost stát. Žadatel dostane úrokovou sazbu odpovídající aktuální referenční sazbě Evropské unie pro Českou republiku v době podpisu úvěrové smlouvy. V srpnu je to 1,12 procenta.

Úřad přijímá žádosti, dokud souhrnná částka, o kterou budou lidé usilovat, nedosáhne miliardy korun. Následně žádosti posoudí a lidé, na které se nedostane, přesune fond do příštího roku, kdy by měl stát uvolnit k tomuto účelu až miliardu korun. O zamítnutí se žadatelé dozvědí do třiceti dnů.

Výhodné půjčky na bydlení pro mladé rodiny odsouhlasila vláda v půli června. O peníze mohou žádat manželé, registrovaní partneři, ale také druzi, kteří nejsou sezdaní a vychovávají spolu dítě do 15 let. V případě, že žádají o půjčku manželé, nejsou děti podmínkou. Alespoň jednomu z dvojice musí být v den podání žádosti méně než 36 let. Žadatelé nesmějí mít vlastní byt ani podíl v bytovém družstvu.

S rozkládací židlí ve frontě již od půlnoci. Startují půjčky pro mladé | Video: Filip Sýkora
 

Právě se děje

Další zprávy