Půjčku od státu má OKD dostat tak, aby mělo na výplaty za červenec

ČTK ČTK
3. 8. 2016 11:30
Půjčku ve výši 700 milionů korun by měla společnost OKD obdržet do konce příštího týdne. Nyní se pracuje na vyhotovení smlouvy, řekl insolvenční správce Lee Louda. O budoucnosti OKD budou rozhodovat věřitelé, kteří se sejdou příští týden u soudu v Ostravě.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Economia

Ostrava - Půjčku od státu ve výši 700 milionů korun by firma OKD měla dostat tak, aby ji bylo možné použít na výplatu mezd za červenec. Nyní se pracuje na vyhotovení smlouvy, řekl dnes insolvenční správce Lee Louda.

Těžební společnost OKD je v úpadku a potýká se s nedostatkem hotovosti. Půjčku minulý týden schválila vláda.

"Teď se dojednává smluvní dokumentace, což není úplně jednoduchý proces, a bude to muset schválit prozatímní věřitelský výbor a případně i já," řekl Louda.

Peníze má OKD půjčit státní podnik Prisko, který spadá pod ministerstvo financí. Bude je ale moci poslat až po schválení smlouvy. "Mělo by se to stihnout tak, aby bylo možné peníze použít na výplaty, tedy do konce příštího týdne," řekl insolvenční správce.

OKD se dostala do úpadku, když insolvenční návrh na sebe podala sama. Uvedla v něm, že má dluhy přesahující 17 miliard korun a že své závazky nedokáže splácet. Do existenčních problémů se firma dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. OKD patří společnosti New World Resources (NWR), jejímž majitelem je od února skupina Ad Hoc Group (AHG).

O budoucnosti OKD budou rozhodovat věřitelé, kteří se sejdou příští týden u soudu v Ostravě. Více než 500 věřitelů u soudu přihlásilo pohledávky přesahující dohromady 20 miliard korun, většinu z toho ale insolvenční správce popřel. Neuznal mimo jiné dvě pohledávky největšího věřitele za více než deset miliard korun, jež přihlásila banka Citibank. Louda popřel i platnost pohledávek za 1,888 miliardy korun, které přihlásilo ministerstvo průmyslu a obchodu, přičemž šlo o náklady na případné zavírání dolů. V dolech se dál těží černé uhlí, i s dodavatelskými firmami v nich pracuje zhruba 12 000 lidí.

Insolvenční řízení může skončit reorganizací či konkurzem. Při konkurzu se veškerý majetek prodá a výtěžek si následně rozdělí věřitelé. V případě reorganizace firma nadále funguje podle reorganizačního plánu, který schvaluje věřitelský výbor i soud.

Reorganizaci navrhlo samotné vedení OKD, požaduje ji moravskoslezská krajská tripartita a ve zprávě pro soud ji doporučil i insolvenční správce. Lidové noviny dnes uvedly, že Louda považuje reorganizaci výhodnější pro samotnou firmu, pro stát, i když o jeho roli nemluví explicitně, i pro věřitele.

Ve zprávě Louda uvedl, že je přesvědčen o tom, že existuje významné riziko, že prodej celého podniku v konkurzu by byl neúspěšný. Kupující by totiž musel počítat s tím, že musí vydělat nejméně pět miliard korun potřebných na pozdější uzavření dolů. Prodat jen výdělečné části podniku a ty neatraktivní si nechat přitom nelze. "Insolvenční správce neeviduje jakoukoli písemnou nabídku na odkoupení celého podniku OKD," uvedl Louda.

V případě neúspěchu prodeje v konkurzu by to znamenalo téměř okamžité zastavení provozu a propuštění téměř všech zaměstnanců. "Lze s pravděpodobností hraničící s jistotou konstatovat, že v tomto případě nebudou uhrazeny ani pohledávky za podstatou a jim postavené na roveň," uvedl správce.

Při reorganizaci je podle něj možné pokračovat v provozu, vytěžit zásoby, u kterých již byly do přípravy těžby investovány nemalé částky, a postupně a řízeně jednotlivé doly utlumovat.

 

Právě se děje

Další zprávy