Zdražování energií ohrožuje už i střední třídu. Expertka radila, jak žádat o pomoc

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
Aktualizováno 30. 3. 2022 12:05
Alena Zieglerová z Institutu pro sociální inkluzi v online rozhovoru na Aktuálně.cz radila, jak s pomocí sociálních dávek snadněji hradit vyšší zálohy na energie. O jaké dávky požádat, jak náročné je peníze ze sociálního systému získat a proč třeba bankovní účet ušetří v komunikaci spoustu času? Odpovědi na otázky čtenářů si můžete přečíst v tomto článku.
Jak na rostoucí ceny energií
Rozhovor skončil
Přečíst si rozhovor

Ceny energií skokově vzrostly a řada lidí se dostává do svízelné finanční situace. Podle odborníků na dluhovou problematiku nejde jen o seniory s nízkými důchody, matky samoživitelky a rodiny s nízkými příjmy.

Do problémů se můžou dostat i domácnosti, které doposud neměly potíže s placením záloh či nájmu. Nyní jim ale už kvůli plošnému nárůstu cen zboží a služeb nemusí příjem na všechny poplatky stačit. 

Podle Aleny Zieglerové z Institutu pro sociální inkluzi má český sociální systém třicet dávek, z nichž některé mohou právě lidem postiženým energetickou krizí pomoci. Úřednické byrokracie se jich podle expertky nemusí bát. Navíc u některých se počítá se zjednodušenou žádostí. 

  • Aleny Zieglerové jste se mohli ptát ve středu 30. března do 12:00. 

Jak na rostoucí ceny energií

Rozhovor skončil
30. 3. 2022
Ptá se: Igor

Jak zjistím, že mám nárok na příspěvek na bydlení podle nových pravidel?

Odpovídá: Alena Zieglerová

Měsíční příjmy všech osob ve vaší domácnosti si vynásobte číslem 0,3 (v Praze 0,35) a výsledek porovnejte s tím, co měsíčně platíte za bydlení. Jsou-li vaše výdaje na bydlení vyšší a zároveň bydlíte v nájmu, podnájmu, družstevním nebo ve vlastním bytě, rodinném domě či chatě, máte pravděpodobně na příspěvek na bydlení nárok a můžete si o něj požádat na nejbližším oddělení státní sociální podpory Úřadu práce. Jsou-li vaše příjmy vyšší než normativní náklady (https://www.mpsv.cz/-/prispevek-na-bydleni), počítá se výše příspěvku jako rozdíl mezi skutečnými náklady na bydlení, nejvýše však normativními náklady (stropem) a průměrnou měsíční částkou vašich příjmů v předchozím kalendářním čtvrtletí vynásobenou číslem 0,3 (v Praze 0,35).

30. 3. 2022
Ptá se: Magdalena

Dobrý den, je mi již 77 let, bydlím v malé chaloupce na Vysočině, kterou jsem převedla na dceru s tím, že zde mám věcné břemeno, ale dcera se ke mě chová hezky a nic zlého mi nehrozí. Když jsem žádala o příspěvek na bydlení, protože mám velmi malý důchod, dostala jsem obsáhlý elaborát, že na příspěvek nemám nárok. Mám nebo nemám nárok. Pro mě se nic nezměnilo, mám topení na el. kotel, skoro netopím, bojím se, kolik budu platit.

Odpovídá: Alena Zieglerová

Od ledna 2022 mají nárok na příspěvek na bydlení vyplácený Úřadem práce i lidé bydlící na základě takzvané služebnosti (věcného břemena). O příspěvek se žádá na oddělení státní sociální podpory nejbližšího Úřadu práce. Nárok má osoba, která na své bydlení, včetně energií, vydává více než 30 % svého příjmu (v Praze 35 %). V březnu budete potřebovat doklady o platbách za bydlení za poslední čtvrtletí roku 2021, v dubnu už doklady za leden až březen 2022. Žádost o příspěvek na bydlení je k dispozici také na https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-prispevek-na-bydleni.

30. 3. 2022
Ptá se: Jaroslav

Přišla mě předražená faktura za plyn! Nevím už jak to mám řešit? 'Uřady vymýšli různé nesmyslné papírování a dělaji vše aby se to protahovalo a já se tím dostal do většího problému než už nyní mám! Prosím o urychlenou radu co stím!!! Čas letí!!! Už ted jsem v časovém prodlení!!!

Odpovídá: Alena Zieglerová

Na oddělení hmotné nouze Úřadu práce podle místa vašeho trvalého bydliště si můžete požádat o mimořádnou okamžitou pomoc (MOP) k úhradě nezbytného jednorázového výdaje. MOP vám bude přiznána na základě předložení dokladů o vašich příjmech, například výpisu z účtu za měsíc, ve kterém o pomoc požádáte, a prohlášení o úsporách a majetku za vás a vaše nejbližší okolí. Žádost o MOP je k dispozici také na https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-mimoradnou-okamzitou-pomoc.

30. 3. 2022
Ptá se: Jarka

Proč se do posouzení nároku na příspěvek posuzuje i má dcera, která má u mně sice trvalé bydliště, ale bydlí a pracuje v Praze. V Praze platí nájem a žije ze svého platu. Já beru mizerný důchod a na příspěvek tím pádem nedosáhnu. Nežijeme společně tak proč se posuzuje i její příjem??

Odpovídá: Alena Zieglerová

Dcera patří do okruhu společně posuzovaných osob společně s vámi jako s jejím rodičem automaticky, pokud je ještě nezaopatřeným dítětem, tzn. studuje v denním studiu, není jí víc než 26 let a nemá založenou rodinu, s níž by tvořila novou domácnost. Trvalý pobyt na stejné adrese není již od 1. července 2020 pro společné posuzování rozhodující, takže pokud neplatí výše uvedené, podejte si novou žádost o příspěvek na bydlení.

30. 3. 2022
Ptá se: Bohuslava

Dobrý den,
bydlím v domě, který je napsaný na mě, ale energie jsou napsané na otce, který je v důchodu, a který bydlí s námi. Chtěla bych se zeptat, jestli si o příspěvek mám žádat já nebo otec?
Děkuji.

Odpovídá: Alena Zieglerová

Požádejte si vy, žádost o příspěvek bude obsahovat přehled o příjmech všech společně bydlících osob. Pokud otec nebydlí s vámi, bude nutné převést platby na sebe. Pokud bydlíte spolu, není nutné nic měnit.

30. 3. 2022
Ptá se: Jakub Korec

Dobry den i me uz realne hrozi pri vyplate cca 22tisic mesicne problem s tim vubec uzivit chod sve domacnosti,ty ceny enerigi jsou uz fakt prepal,ktery vlada ignoruje,shaneni jine prace mi v tehle sitauci ted moc nepomuze kdyz vas odmitaji kvuli cizncum.Muze mi nekdo poradit jak v sitauaci kdy sem vze zvladal ale ted uz nestaci pomalu prispevek na peci o babicku s dedou co delat ?uz sem stahl topeni co to jde ale na ukor sveho zdravi :(

Odpovídá: Alena Zieglerová

Možná máte nárok na příspěvek na bydlení. Měsíční příjmy všech osob ve vaší domácnosti (příspěvek se do nich nepočítá, pečujete-li o babičku s dědou osobně, ve společné domácnosti) si vynásobte číslem 0,3 (v Praze 0,35) a výsledek porovnejte s tím, co měsíčně platíte za bydlení. Jsou-li vaše výdaje na bydlení vyšší a zároveň bydlíte v nájmu, podnájmu, družstevním nebo ve vlastním bytě, rodinném domě či chatě, máte pravděpodobně na příspěvek na bydlení nárok a můžete si o něj požádat na nejbližším oddělení státní sociální podpory Úřadu práce. Žádost o příspěvek na bydlení je k dispozici také na https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-prispevek-na-bydleni.

30. 3. 2022
Ptá se: Marian

DOBRÝ DEN CHCI SE ZEPTAT JESTLI EXISTUJE JEŠTĚ NĚJAKÁ JINÁ ALTERNATIVA PŘÍSPĚVKU DOMÁCNOSTI NA ENERGIE KDYŽ SE TABULKOVĚ NEVEJDU NA PŘÍSPĚVEK NA BYDLENÍ?

Odpovídá: Alena Zieglerová

Na oddělení hmotné nouze Úřadu práce podle místa vašeho trvalého bydliště si můžete požádat o mimořádnou okamžitou pomoc (MOP) k úhradě nezbytného jednorázového výdaje – jde však o pomoc skutečně jen na jeden měsíc, například při vysokém nedoplatku. MOP vám bude přiznána na základě předložení dokladů o vašich příjmech, například výpisu z účtu za měsíc, ve kterém o pomoc požádáte, a prohlášení o úsporách a majetku za vás a vaše nejbližší okolí. Žádost o MOP je k dispozici také na https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-mimoradnou-okamzitou-pomoc.

30. 3. 2022
Ptá se: Mirka

Jsme dva dospělí, studující dcera a sedmileté dítě žijící v rodinném domě poblíž Olomouce.Jakou musíme mít čistou mzdu,abychom mohli požádat o příspěvek na bydlení.Děkuji .

Odpovídá: Alena Zieglerová

Záleží na poměru mezi vašimi společnými příjmy (čistými mzdami a přídavky na děti) a výdaji na bydlení. Pokud dcera studuje v denním studiu, počítá se do vaší domácnosti jako společně posuzovaná osoba pro bydlení ve vašem rodinném domě. Měsíční příjmy všech osob ve vaší domácnosti si vynásobte číslem 0,3 (v Praze 0,35) a výsledek porovnejte s tím, co měsíčně platíte za bydlení ve vašem rodinném domě. Jsou-li vaše výdaje na bydlení vyšší, máte pravděpodobně na příspěvek na bydlení nárok a můžete si o něj požádat na nejbližším oddělení státní sociální podpory Úřadu práce. Jsou-li vaše příjmy vyšší než normativní náklady (https://www.mpsv.cz/-/prispevek-na-bydleni), počítá se výše příspěvku jako rozdíl mezi skutečnými náklady na bydlení, nejvýše však normativními náklady (stropem) a průměrnou měsíční částkou vašich příjmů v předchozím kalendářním čtvrtletí vynásobenou číslem 0,3 (v Praze 0,35). Principem příspěvku na bydlení je, že byste neměli za bydlení vynaložit víc než 30 (v Praze 35 %) svých příjmů.

30. 3. 2022
Ptá se: Štorcová

jsem důchodce a žiji v RD . Zajímá mně, za jakých okolností bych mohla žádat o příspěvek na energii. V domě žiji sama, jsem vdova.
děkuji

Odpovídá: Alena Zieglerová

Záleží na poměru mezi vaším důchodem a výdaji na bydlení. Svůj měsíční důchod si vynásobte číslem 0,3 (v Praze 0,35) a výsledek porovnejte s tím, co měsíčně platíte za bydlení ve vašem rodinném domě. Jsou-li vaše výdaje na bydlení vyšší, máte pravděpodobně na příspěvek na bydlení nárok a můžete si o něj požádat na nejbližším oddělení státní sociální podpory Úřadu práce. Žádost o příspěvek na bydlení je k dispozici také na https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-prispevek-na-bydleni.

30. 3. 2022
Ptá se: Iva Grundzová

Dobrý den jsem samoživitelka a zvedla se elektřina a jelikož mám mít zálohy 15000kč tak z platu 22000kč a od bývalého alimenty 3500 na to nemám na sociálce mi nedají ani příspěvek na dítě a na bydlení max 1500kč nyní posílají 500 ale to byly jiné zálohy na elektřinu mohu si zažádat o jinou sociální péči jinak budem s dcerou na ulici děkuji za odpověď

Odpovídá: Alena Zieglerová

Na přídavek na dítě má nárok nezaopatřené dítě (každé do 15 let a studující do 26 let), pokud příjem rodiny nepřesahuje 3,4násobek životního minima rodiny. Přesně to nejde určit bez znalosti věku vaší dcery, ale minimálně je to u vás 18 768 korun i s výživným, na studující dítě do 26 let by to bylo 21 488 korun, což přesahujete o pár korun, pokud uvádíte čistou mzdu. Na příspěvek na bydlení máte nicméně nárok, pokud vaše čistá mzda vynásobená číslem 0,3 (v Praze 0,35) je vyšší než to, co měsíčně platíte za bydlení. Pokud bydlíte v nájmu, podnájmu, družstevním nebo ve vlastním bytě, rodinném domě či chatě, můžete si o něj požádat na nejbližším oddělení státní sociální podpory Úřadu práce. Žádost o příspěvek na bydlení je k dispozici také na https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-prispevek-na-bydleni.

30. 3. 2022
Ptá se: Roman

Otec má 82 let.zije sám v rod.dome.duchod má 15 500 Kč.zalohu na plyn má 10 000 a elektr.2000 Kč.ma nárok na nějakou dávku od státu dekuji

Odpovídá: Alena Zieglerová

Normativní náklady na bydlení ve vlastním bytě nebo domě představují v roce 2022 pro samostatně žijící osoby 6 682 korun. Důchod 15 500 korun vynásobený číslem 0,3 (v Praze by to bylo 0,35) je 4 650 korun (v Praze 5 425 korun). Skutečné náklady na bydlení (12 000 korun) tedy převyšují zhruba třetinu příjmu vašeho otce, a tudíž má nárok na příspěvek na bydlení a může si o něj požádat na nejbližším oddělení státní sociální podpory Úřadu práce. Vzhledem k věku doporučuji vyplnit žádost zde https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-prispevek-na-bydleni, vytisknout ji a poslat poštou, pokud nemá otec k dispozici bankovní identitu, kterou by bylo možné vyžít pro plné online podání žádosti. Dokládají se výdaje na bydlení za předchozí kalendářní čtvrtletí a příjmy (v případě důchodu se jen uvádí částka do žádosti o dávku).

30. 3. 2022
Ptá se: Jan Horák

Dobrý den,
jak mám doložit výdaje za bydlení v nájemním bytě?
Ve smlouvě mám nájem 10 tisíc korun a poplatky 5100. Konkrétní rozpis nikoliv, to si řeší majitel sám, je to psané na něho. Jednou za rok mi vždycky pošle zpět přeplatky, ale dosud jen na dobré slovo. Jakou součinnost od něho budu potřebovat? Děkuji

Odpovídá: Alena Zieglerová

Vyžádejte si od majitele potvrzení na formuláři Náklady na bydlení (https://www.mpsv.cz/web/cz/-/doklad-o-vysi-nakladu-na-bydleni), která se předkládá spolu s nájemní smlouvou jako příloha k žádosti o příspěvek na bydlení. Přeplatky se do nákladů na bydlení započítávají nejvýše jednou za rok a snižuje se o ně Příspěvek na bydlení následující čtvrtletí. Podobně se započítávají i nedoplatky.

30. 3. 2022
Ptá se: Jajka

Dodavatel mi z ničeho nic emailem oznámil, že mi zvyšuje cenu za elektřinu o trojnásobek, přitom si myslím, že mám smlouvu se zafixovanou cenou a je na dobu určitou? Kam se obrátit o radu, informace o zvýšení cen mi přišla emailem 33 před zahájením zvýšení ceny, ale mám tedy začít platit vyšší zálohy nebo se nějak bránit ohledně ceny, už teď mám obavy , že na vyšší zálohy nebudu mít. Co se stane, když vyšší zálohy nezaplatím, Kdo by mi poradil? Kam se obrátit? Dodavatel už se mnou více nekomunikuje. Co mám tedy dělat?

Odpovídá: Alena Zieglerová

Otázka komunikace s dodavatelem energií je bohužel mimo obor ankety. Doporučuji se obrátit na Energetický regulační úřad: https://www.eru.cz/informacni-centrum. Na příspěvek na bydlení máte nicméně možná už nyní nárok, pokud čisté příjmy celé rodiny vynásobené číslem 0,3 (v Praze 0,35) jsou vyšší než to, co měsíčně platíte za bydlení. Bydlíte-li v nájmu, podnájmu, družstevním nebo ve vlastním bytě, rodinném domě či chatě, můžete si o něj požádat na nejbližším oddělení státní sociální podpory Úřadu práce. Žádost o příspěvek na bydlení je k dispozici také na https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-prispevek-na-bydleni.

30. 3. 2022
Ptá se: Miroslav Zuzánek

Máme s manželkou nárok na příspěvek na bydlení a elektřinu ?

Odpovídá: Alena Zieglerová

Záleží na poměru mezi vašimi společnými příjmy (čistými mzdami, důchody apod.) a výdaji na bydlení. Měsíční příjmy všech osob ve vaší domácnosti si vynásobte číslem 0,3 (v Praze 0,35) a výsledek porovnejte s tím, co měsíčně platíte za bydlení ve vašem rodinném domě. Jsou-li vaše výdaje na bydlení vyšší, máte pravděpodobně na příspěvek na bydlení nárok a můžete si o něj požádat na nejbližším oddělení státní sociální podpory Úřadu práce. Jsou-li vaše příjmy vyšší než normativní náklady (https://www.mpsv.cz/-/prispevek-na-bydleni), počítá se výše příspěvku jako rozdíl mezi skutečnými náklady na bydlení, nejvýše však normativními náklady (stropem) a průměrnou měsíční částkou vašich příjmů v předchozím kalendářním čtvrtletí vynásobenou číslem 0,3 (v Praze 0,35). Principem příspěvku na bydlení je, že byste neměli za bydlení vynaložit víc než 30 (v Praze 35 %) svých příjmů.

30. 3. 2022
Ptá se: zuzana

dobrý den,jsem vdova a mám 1dceru,která nstuduje na VŠ již 3.rokem a školu jí platím.bydlím v rodinném domě,kde mám zálkohu na elektriku 10.100Kč/měs a dcera bydlí na chalupě,kde také není plyn a inánmožnost než elektrika a nyní mi zvedli zálohu na 14900Kč/měs.I když mám příjem ten nám však nestačí,veškerý totiž půjde na zákohy na energie a na školné,které platím 2xdo roka za semestr.kam se mohu obrátit o pomoc a kolik peněz nám musí zůstat jako minimum?

Odpovídá: Alena Zieglerová

Pokud dcera studuje v denním studiu, počítá se do vaší domácnosti jako společně posuzovaná osoba pro bydlení ve vašem rodinném domě. Její případný příjem (přídavek na dítě, výživné, mzda apod.) se sčítá s vaším příjmem. Měsíční příjmy všech osob ve vaší domácnosti si vynásobte číslem 0,3 (v Praze 0,35) a výsledek porovnejte s tím, co měsíčně platíte za bydlení ve vašem rodinném domě. Jsou-li vaše výdaje na bydlení vyšší, máte pravděpodobně na příspěvek na bydlení nárok a můžete si o něj požádat na nejbližším oddělení státní sociální podpory Úřadu práce. Jsou-li vaše příjmy vyšší než normativní náklady (https://www.mpsv.cz/-/prispevek-na-bydleni), počítá se výše příspěvku jako rozdíl mezi skutečnými náklady na bydlení, nejvýše však normativními náklady (stropem) a průměrnou měsíční částkou vašich příjmů v předchozím kalendářním čtvrtletí vynásobenou číslem 0,3 (v Praze 0,35). Principem příspěvku na bydlení je, že byste neměli za bydlení vynaložit víc než 30 (v Praze 35 %) svých příjmů.

30. 3. 2022
Ptá se: Jiří

Je fixace a garance elektřiny u dodavatelů nevymahatelná u sodu, fixace ktera má dle smlouvy platit do 1.5.2023 je vypovězena dodavatelem.

Odpovídá: Alena Zieglerová

Tato otázka je bohužel mimo obor ankety a odpověď na ni neznám.

30. 3. 2022
Ptá se: Vlastimil Suchový

Dobrý den, žena nedávno ukončila rodičovskou (máme 2 děti), ale je nezaměstnaná. Já jsem OSVČ, ale od prosince nastal rapidní pokles zakázek, takže příjem je minimální a žijeme zatím z úspor. Mohu požádat o nějakou pomoc při platbě energií nebo i jinou pomoc a jaké jsou podmínky pro její udělení. Děkuji za odpověď

Odpovídá: Alena Zieglerová

Primárně se zajímejte o příspěvek na bydlení, který má před dávkami pomoci v hmotné nouzi přednost. Vám jako podnikateli se příjmy počítají jako dvanáctina příjmů podle daňového přiznání za období od 1. července do 30. června, které předchází podání žádosti. Do příjmů se počítají i přídavky na děti a podpora v nezaměstnanosti vyplácená osobám v evidenci uchazečů o zaměstnání. Měsíční příjmy všech osob ve vaší domácnosti si vynásobte číslem 0,3 (v Praze 0,35) a výsledek porovnejte s tím, co měsíčně platíte za bydlení. Jsou-li vaše výdaje na bydlení vyšší a zároveň bydlíte v nájmu, podnájmu, družstevním nebo ve vlastním bytě, rodinném domě či chatě, máte pravděpodobně na příspěvek na bydlení nárok a můžete si o něj požádat na nejbližším oddělení státní sociální podpory Úřadu práce. Jsou-li vaše příjmy vyšší než normativní náklady (https://www.mpsv.cz/-/prispevek-na-bydleni), počítá se výše příspěvku jako rozdíl mezi skutečnými náklady na bydlení, nejvýše však normativními náklady (stropem) a průměrnou měsíční částkou vašich příjmů v předchozím kalendářním čtvrtletí vynásobenou číslem 0,3 (v Praze 0,35).

30. 3. 2022
Ptá se: Jenda

Dobrý den, má smysl se s dodavatelem hádat o snížení zaslaných záloh, když vím, že plánuji omezit spotřebu a neutratím tak tolik?

Odpovídá: Alena Zieglerová

Otázka komunikace s dodavatelem energií je bohužel mimo obor ankety, nicméně spotřeba tvoří jen část nákladů na energie. Zvažte, zda si raději nepožádat o příspěvek na bydlení. Nárok na něj vzniká, pokud čisté příjmy celé rodiny vynásobené číslem 0,3 (v Praze 0,35) jsou vyšší než to, co měsíčně platíte za bydlení. Bydlíte-li v nájmu, podnájmu, družstevním nebo ve vlastním bytě, rodinném domě či chatě, můžete si o něj požádat na nejbližším oddělení státní sociální podpory Úřadu práce. Žádost o příspěvek na bydlení je k dispozici také na https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-prispevek-na-bydleni.

30. 3. 2022
Ptá se: Pavel

Dobrý den...
Existuje taky příspěvek na vyúčtování elektřiny, když bude nad mé možnosti ho zaplatit?
Děkuji za odp...

Odpovídá: Alena Zieglerová

Na oddělení hmotné nouze Úřadu práce podle místa vašeho trvalého bydliště si můžete požádat o mimořádnou okamžitou pomoc (MOP) k úhradě nezbytného jednorázového výdaje. MOP vám bude přiznána na základě předložení dokladů o vašich příjmech, například výpisu z účtu za měsíc, ve kterém o pomoc požádáte, a prohlášení o úsporách a majetku za vás a vaše nejbližší okolí. Žádost o MOP je k dispozici také na https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-mimoradnou-okamzitou-pomoc. Pokud jde o vyúčtování od dodavatele poslední instance, uveďte to do žádosti, protože v takovém případě je zmírněno posuzováni vašich úspor.

30. 3. 2022
Ptá se: Mirek Šoustek

Dobrý den, bude se do celkových příjmů domácnosti započítávat také státní příspěvek na ubytování běženců z Ukrajiny ve výši 3000/ osobu, nebo ne?
Děkuji

Odpovídá: Alena Zieglerová

Nebude, příspěvek pro solidární domácnost byl zákonem Lex Ukrajina vyjmut z příjmů posuzovaných pro účely nároku na dávky pomáhajících domácností.

30. 3. 2022
Ptá se: Jana veselská

Dobrý den, co vše se počítá do příjmů ?
počítají se do přijmu i výživné na dítě a občasné brigády na DPP, případně částečný ID?
za kolik měsíců zpětně se dokládají.
děkuji

Odpovídá: Alena Zieglerová

Pro každou dávku je to trochu jiné. Pro příspěvek na bydlení se do příjmů počítá čistá mzda, důchod (včetně ID) a většina dávek, například přídavek na dítě, nebo taky výživné, včetně náhradního výživného vypláceného Úřadem práce. Brigády nezaopatřených dětí se do příjmů nezapočítávají, odměny z DPP nebo DPČ dospělých a zaopatřených dětí ano. Pro účely příspěvku na bydlení se posuzují příjmy za předchozí kalendářní čtvrtletí (v březnu 2022 za říjen až prosinec 2021, v dubnu 2022 za leden až březen 2022). U doplatku na bydlení je posuzování příjmů zmírněné (ze mzdy se počítá jen 70 %, z důchodu 80 %) a také období, za které se příjmy posuzují je jiné: v březnu 2022 je to období od prosince 2021 do února 2022, tedy vždy tři předcházející měsíce, nikoli kalendářní čtvrtletí.

30. 3. 2022
Ptá se: dusan

tyka se to i nas mame dum na hypoteku je nas 5 v domacnosti

Odpovídá: Alena Zieglerová

Splátky hypotéky nejsou pro účely nároku na příspěvek na bydlení považovány za náklady na bydlení.

30. 3. 2022
Ptá se: K.K.

Dobrý den, jsem matka samoživitelka, učitelka. Mám dvě děti -17 a13. Měsíčně platím nájem skoro 20000 +4000 plyn a elektřina. Nyní se mi energie zvýší měsíčně skoro o další 4000. Je možné žádat o nějaký příspěvek? Děkuji

Odpovídá: Alena Zieglerová

Záleží na poměru mezi vašimi společnými příjmy (čistou mzdou a přídavky na děti) a výdaji na bydlení. Měsíční příjmy všech osob ve vaší domácnosti si vynásobte číslem 0,3 (v Praze 0,35) a výsledek porovnejte s tím, co měsíčně platíte za bydlení. Jsou-li vaše výdaje na bydlení vyšší, máte pravděpodobně na příspěvek na bydlení nárok a můžete si o něj požádat na nejbližším oddělení státní sociální podpory Úřadu práce. Jsou-li vaše příjmy vyšší než normativní náklady (https://www.mpsv.cz/-/prispevek-na-bydleni), počítá se výše příspěvku jako rozdíl mezi skutečnými náklady na bydlení, nejvýše však normativními náklady (stropem) a průměrnou měsíční částkou vašich příjmů v předchozím kalendářním čtvrtletí vynásobenou číslem 0,3 (v Praze 0,35). Principem příspěvku na bydlení je, že byste neměla za bydlení vynaložit víc než 30 (v Praze 35 %) svých příjmů.

30. 3. 2022
Ptá se: Jan

Dobrý den, maminka žije sama v domě, který přepsala na mne a moji sestru. Oba dva bydlíme ve svých bytech, které vlastníme. Veškeré energie s výdaje za dům, si maminka platí prozatím sama. Má prosím nárok na nějaký příspěvek.

Odpovídá: Alena Zieglerová

Od ledna 2022 mají nárok na příspěvek na bydlení vyplácený Úřadem práce i lidé bydlící na základě takzvané služebnosti (věcného břemena) podle občanského zákoníku. O příspěvek se žádá na oddělení státní sociální podpory nejbližšího Úřadu práce. Nárok má osoba, která na své bydlení, včetně energií, vydává více než 30 % svého příjmu (v Praze 35 %). V březnu bude potřebovat doklady o platbách za bydlení za poslední čtvrtletí roku 2021, v dubnu už doklady za leden až březen 2022. Žádost o příspěvek na bydlení je k dispozici také na https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-prispevek-na-bydleni.

30. 3. 2022
Ptá se: Šárka

Dobrý den, chci se zeptat zda je možné na některý příspěvek dosáhnout i přesto že manžel je drobný podnikatel a já jsem na rodičovské. Děkuji

Odpovídá: Alena Zieglerová

Podnikateli se příjmy počítají jako dvanáctina jeho příjmů podle daňového přiznání za období od 1. července do 30. června, které předchází podání žádosti. Do příjmů celé domácnosti se dále počítají i přídavky na děti a rodičovský příspěvek. Měsíční příjmy všech osob ve vaší domácnosti si vynásobte číslem 0,3 (v Praze 0,35) a výsledek porovnejte s tím, co měsíčně platíte za bydlení. Jsou-li vaše výdaje na bydlení vyšší a zároveň bydlíte v nájmu, podnájmu, družstevním nebo ve vlastním bytě, rodinném domě či chatě, máte pravděpodobně na příspěvek na bydlení nárok a můžete si o něj požádat na nejbližším oddělení státní sociální podpory Úřadu práce. Jsou-li vaše příjmy vyšší než normativní náklady (https://www.mpsv.cz/-/prispevek-na-bydleni), počítá se výše příspěvku jako rozdíl mezi skutečnými náklady na bydlení, nejvýše však normativními náklady (stropem) a průměrnou měsíční částkou vašich příjmů v předchozím kalendářním čtvrtletí vynásobenou číslem 0,3 (v Praze 0,35).

30. 3. 2022
Ptá se: milla

Jsem důchodkyně, vdaná, ale odloučená už více jak 20 let od manžela, cizince, který žije v zahraničí a nemám na něj ani adresu. Žiji sama ve vlastním starém domě a mám velmi malý důchod a vysoké výdaje za elektřinu, kterou musím topit a přesto mrznu. Nevím, jestli mohu požádat o
příspěvek na bydlení, protože mám nějaké úspory (důchodové připojištění
a z platu, byť malého, jsem se snažila něco na důchod uspořit). Musím nejdříve být úplně bez peněz, abych mohla požádat o příspěvek? O tom nikde není ani zmínka.
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Alena Zieglerová

Příspěvek na bydlení nepodléhá majetkovému testu (nesledují se úspory, jen měsíční příjmy). Můžete požádat o vyloučení manžela z okruhu společně posuzovaných osob a doložit jakékoli doklady, které o jeho bydlení jinde máte. Nebude-li to stačit, požádejte Úřad práce o zjištění více informací o jeho pobytu z jeho úřední činnosti. O příspěvek na bydlení se žádá na oddělení státní sociální podpory nejbližšího Úřadu práce. Nárok má osoba, která na své bydlení, včetně energií, vydává více než 30 % svého příjmu (v Praze 35 %). V březnu budete potřebovat doklady o platbách za bydlení za poslední čtvrtletí roku 2021, v dubnu už doklady za leden až březen 2022. Žádost o příspěvek na bydlení je k dispozici také na https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-prispevek-na-bydleni.

30. 3. 2022
Ptá se: JAROSLAV CHO

Manželka a ja jsme starobni duchodci a vlastnime dům ve kterém bydlí s nami naše dcera s rodinou. Za jakých podmínek bychom měli nárok na příspěvek na energie ( plyn a elektřinu ) ?

Odpovídá: Alena Zieglerová

Záleží na tom, kolik je v domě bytových jednotek. Pokud jen jedna, tvoříte všichni společně posuzované osoby (jednu rodinu) a pro nárok na příspěvek na bydlení, jehož součástí jsou příspěvky na energie, budete dokládat vaše důchody (stačí uvést částku do žádosti) i příjmy všech členů rodiny vaší dcery (čisté mzdy, přídavky na děti, rodičovský příspěvek atd.). Společně budou posuzovány i vaše výdaje za bydlení. Má-li dům dvě zkolaudované bytové jednotky a rozpočítatelné náklady na bydlení (energie, vodné stočné, odvoz odpadu atd.), pak si můžete podat žádost o příspěvek na bydlení jako dvojice jen za sebe. Nárok má domácnost, která na své bydlení, včetně energií, vydává více než 30 % svého příjmu (v Praze 35 %). V březnu budete potřebovat doklady o platbách za bydlení za poslední čtvrtletí roku 2021, v dubnu už doklady za leden až březen 2022. Žádost o příspěvek na bydlení je k dispozici také na https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-prispevek-na-bydleni.

30. 3. 2022
Ptá se: Marty

Dobrý den,
pracuji v Praze mám 2 male děti a partnerku (nejsme manželé) platím hypo a výdaje (splátka hypo+zálohy cca 18,5tis) Partnerka ne manželka je na rodičovské dovolené.Je nějáká šance na to že dosáhnu na dávku? Bude posuzován můj plat? Nebo se bude brát pouze příjem partnerky? Děkuji

Odpovídá: Alena Zieglerová

Splátky hypotéky nejsou pro účely nároku na příspěvek na bydlení považovány za náklady na bydlení, přesto je možné, že budete mít na tuto dávku nárok. Do společně posuzovaných osob automaticky spadají rodiče dětí, bez ohledu na to, zda jsou sezdáni. Měsíční příjmy všech osob ve vaší domácnosti (vaše čistá mzda, partnerčin rodičovský příspěvek a přídavky na děti) si vynásobte číslem 0,3 (v Praze 0,35) a výsledek porovnejte s tím, co měsíčně platíte za bydlení. Jsou-li vaše výdaje na bydlení vyšší, máte pravděpodobně na příspěvek na bydlení nárok a můžete si o něj požádat na nejbližším oddělení státní sociální podpory Úřadu práce. Jsou-li vaše příjmy vyšší než normativní náklady (https://www.mpsv.cz/-/prispevek-na-bydleni), počítá se výše příspěvku jako rozdíl mezi skutečnými náklady na bydlení, nejvýše však normativními náklady (stropem), a průměrnou měsíční částkou vašich příjmů v předchozím kalendářním čtvrtletí vynásobenou číslem 0,3 (v Praze 0,35).

30. 3. 2022
Ptá se: Ilona

Dobrý den, vlastním polovinu bytu ve kterém bydlím sama s dcerou a platím zde celou hypotéku i za druhou polovinu bytu. Je možné počítat hypotéku do nákladů na bydlení? Děkuji

Odpovídá: Alena Zieglerová

Splátky hypotéky nejsou pro účely nároku na příspěvek na bydlení považovány za náklady na bydlení, přesto je možné, že budete mít na tuto dávku nárok. Měsíční příjmy všech osob ve vaší domácnosti (vaše čistá mzda nebo rodičovský příspěvek a přídavek na dítě) si vynásobte číslem 0,3 (v Praze 0,35) a výsledek porovnejte s tím, co měsíčně platíte za bydlení (energie a služby spojené s bydlením, například poplatek za odpady, vodné stočné atd.). Jsou-li vaše výdaje na bydlení vyšší než cca třetina vašeho příjmu, máte pravděpodobně na příspěvek na bydlení nárok a můžete si o něj požádat na nejbližším oddělení státní sociální podpory Úřadu práce. V březnu budete potřebovat doklady o platbách za bydlení za poslední čtvrtletí roku 2021, v dubnu už doklady za leden až březen 2022. Žádost o příspěvek na bydlení je k dispozici také na https://www.mpsv.cz/-/zadost-o-prispevek-na-bydleni.

 

Právě se děje

Další zprávy