Pšenice je málo, oleje zdražují. Světové ceny potravin se vyšplhaly na další maximum

ČTK ČTK
4. 11. 2021 13:29
Světové ceny potravin se v říjnu třetí měsíc za sebou zvýšily a jejich index se vyšplhal na desetileté maximum. Za říjnovým růstem cen stálo především zdražování obilovin a rostlinných olejů. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
Foto: Shutterstock

Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v říjnu meziměsíčně vzrostl o tři procenta na 133,2 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od července 2011. Oproti loňskému říjnu vykazuje index nárůst o 31,3 procenta.

Dílčí index cen obilovin se v říjnu meziměsíčně zvýšil o 3,2 procenta. Velkou měrou k tomu přispěl pětiprocentní nárůst cen pšenice, za kterým je slabší sklizeň ve velkých vývozních zemích, včetně Kanady, Ruska a Spojených států.

Index cen rostlinných olejů se meziměsíčně zvýšil dokonce o 9,6 procenta, a vyšplhal se tak na rekord. Za jeho růstem stálo zejména zdražování palmových, sójových, slunečnicových a řepkových olejů.

V růstu pokračovaly také ceny mléčných produktů, jejichž index se v říjnu meziměsíčně zvýšil o 2,2 procenta. Index cen masa ale meziměsíčně klesl, a to o 0,7 procenta, index cen cukru se snížil o 1,8 procenta. Všechny indexy nicméně vykazují výrazné meziroční nárůsty.

 

Právě se děje

Další zprávy