Praha poprvé využila auto, které spravuje silnice proudem vody a čistí namalované čáry

ČTK ČTK
18. 8. 2016 16:55
Pražské služby si obstaraly vůz s technologií Peel Jet, poprvé jej nasadily v noci na dnešek v tunelu Mrázovka. Celá technologie je nainstalována na téměř 11 metrů dlouhém a 2,5 metru širokém podvozku Mercedes Benz.
Foto: Pražské služby

Praha – Pražské služby (PSAS) si pořídily téměř jedenáctimetrový vůz, který pomocí proudu vody zlepšuje povrch vozovek a dokáže z nich vyčistit namalované čáry. Poprvé vůz s technologií Peel Jet služby nasadily v noci na dnešek v tunelu Mrázovka.

"Peel Jet je využíván zejména ke zlepšení smykových vlastností vozovky, ekologickému odstraňování vodorovného značení, olejových skvrn či ke klasickému čištění a údržbě komunikací," uvedl mluvčí PSAS Radim Mana.

Celá technologie je nainstalována na téměř 11 metrů dlouhém a 2,5 metru širokém podvozku Mercedes Benz Arocs 3240 se zadní samořiditelnou nápravou.

Stroj zlepšuje opotřebované povrchy silnic prostřednictvím vodního paprsku o tlaku 2500 bar. "Veškerá činnost je čistě na vodní bázi bez přidání jakýchkoliv dalších nežádoucích složek. Zdrsnění povrchu vozovky je okamžité a nedochází k povrchovému poškození či zbytečným ekologickým dopadům," uvedl mluvčí.

Technologická voda je čerpána z kombinovaných zásobníků o objemu 10 metrů krychlových do vysokotlakého čerpadla a následně putuje až do rotujícího disku osazeného tryskami. Voda je pak vysávána zpět do prostor na použitou vodu v zásobníku a použitá voda se nedostává volně do přírody.

Většinovým vlastníkem PSAS je hlavní město, menšinovým pak firma AVE CZ Daniela Křetínského. Hospodaření Pražských služeb v loňském roce skončilo ziskem zhruba 91,3 milionu korun, což je o 14 milionů více než v roce 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy