Máme první ukázky z knihy Aleše Hušáka: Pojď to ukrást

Zdeněk John
12. 11. 2013 5:30
Někdejší neomezený vládce nad loterijním gigantem se dal na dráhu spisovatele.
Kdysi byli Aleš Hušák (v pozadí) a Roman Ječmínek nejlepšími přáteli a mocnými muži v Sazce. Nic z toho už neplatí
Kdysi byli Aleš Hušák (v pozadí) a Roman Ječmínek nejlepšími přáteli a mocnými muži v Sazce. Nic z toho už neplatí | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - "Víš, že jdu vždy přímo k věci. A mlč, dokud nedomluvím. Chci ti dát, Generále, nabídku. Pojď NaLo s námi těm sráčům ukrást."

Věta v uvozovkách je vůbec první zveřejněnou ukázkou z knihy Aleše Hušáka inspirované pádem loterijní společnosti Sazka. Hušák knihu už téměř dopsal, zbývá necelá pětina, plánuje ji vydat v novém roce. Aktuálně.cz a deník Insider získaly několik pasáží, z nichž sice není ještě možné přesně vyčíst, koho například Hušák z krachu Sazky viní, ale je možné si učinit představu, jak největší tuzemský firemní pád roku 2010 literárně ztvárnil.

Tajný název

Název knihy zůstává v utajení. "Ponechávám ho prozatím v tajnosti z důvodu toho, že první, se kterým jsem pracoval, byl náhle zaregistrován velkou finanční skupinou jako autorská známka," řekl Aleš Hušák Aktuálně.cz.

Hušák v sobě nezapře právníka. Proto se postavy v jeho knize nejmenují Aleš Hušák, Marek Dospiva (partner z Penty, která bojovala o Sazku a v jednu chvíli stála po boku Aleše Hušáka), Karel Komárek (miliardář, majitel KKCG, konečného vlastníka Sazky) nebo Roman Ječmínek (šéf Autoklubu a místopředseda představenstva v padlé Sazce), ale fiktivními jmény.

Sazka jako NaLo, Dospiva jako Krocan

"Fikce byla jedinou možností, jak příběh popsat, protože umožňuje sdělit věci, jejichž zveřejnění by žádný příčetný právník nedovolil," píše Hušák v předmluvě ke knize. Sám sebe Hušák označuje přezdívkou Generál. Sazka tu vystupuje pod jménem NaLo, Ječmínek jako Pšenička a třeba Dospiva jako Krocan.

Hušák v knize plní slib, že nebude faktografickým popisem krachu Sazky. „Čtenářovi dopředu čestně sděluji, že kniha nepopisuje pád velké společnosti, jak očekává, ale příběh zhroucení několika přátelství. Jde o fikci, i když může vyvolávat zdání, že popisuje děje a jevy, které plnily v době nedávné titulní stránky novin a první minuty televizních zpravodajství," uvádí v předmluvě knížky někdejší generální ředitel Sazky.

Žaloba na Hušáka

Hušák nemá nouzi o soudní spory už předtím, než jeho literární prvotina vyjde. Bývalí vlastníci Sazky, sportovní svazy sdružené v ČSTV (dnes přejmenovaném na Českou unii sportu), ho žalují o miliardu korun. Na 44 stranách obžaloby, kterou pro šéfa ČUS (a také právníka) Miroslava Janstu připravila právní kancelář Rozehnal a partneři, spočítali Aleši Hušákovi úplně všechno. Mnohasettisícový plat, osobního kuchaře i třeba klášter, který Sazce koupil.

Žaloba je vlastně konkurencí Hušákově knize - nikoliv literární, ale faktografickou. Je v ní dopodrobna, v řeči paragrafů, vylíčen pád Sazky očima Hušákových soupeřů. V žalobě se uvádějí už známá fakta. Například že Hušákův hrubý základní plat činil v jeho nejlepším roce přes 50 milionů korun.

Hušák říká, že se na soudní spor těší, protože vždycky postupoval v souladu se zákony a rozhodnutími představenstva a akcionářů Sazky. "Bude na protistraně, aby nesla důkazní břemeno. Třeba se přitom ukáže, do jaké míry k celé věci přispěli pánové Jansta a Kejval," řekl nedávno Hušák Aktuálně.cz.

Proč padla Sazka

Pád Sazky měl více příčin, ale za tu hlavní se považuje nezvládnutá výstavba obří Sazka areny v Praze (dnes nese jméno O2 arena). Původní Hušákův plán, postavit ji za necelé dvě miliardy z peněz Sazky, nevyšel. Kvůli obrovské rychlosti a mimořádně drahému způsobu financování nakonec aréna vyšla na částku mezi sedmi a osmi miliardami korun. Stáhla do insolvence Sazku i firmy s ní spojené, například Bestsport, provozovatele arény.

Majitelem Sazky (dnes Sazka sázková kancelář) je nyní KKCG Karla Komárka, o majoritní vlastnictví arény se právě v těchto týdnech rozstřelují miliardáři Komárek a Kellner (PPF).

Aleš Hušák se po odchodu ze Sazky víceméně stáhl do ústraní. Potvrdil v médiích, že se jako poradce či konzultant pohybuje kolem distribuce či výroby zmrzliny (společnost Noris CR) či v implementaci IT projektů, hodně času trávil ve svém domě na Menorce. „Třetinu času jsem tam, třetinu doma, třetinu jinde ve světě," říká.

Jeho celkový, téměř miliardový výdělek ze Sazky nečiní tolik jako například u Martina Romana v ČEZu. Rozhodně ale v žebříčku nejlépe placených zaměstnanců v Česku, jemuž Roman vévodí, Hušákovi zajišťuje místo v první pětce.

Ukázky z knihy

Scéna, v níž Hušák popisuje, kdy mu Marek Dospiva nabídl partnerství v boji o Sazku

Vlajky společnosti před budovou NaLo se vzájemně předháněly v soutěži, která se v prudkém jarním větru dříve utrhne od svého stožáru. Generál i Marek Krocan ohrnuli límce sak, aby se chránili před poslední vlezlou zimou, která soupeřila se sluncem, které se za roztrhanými mraky hlásilo o důraznější přítomnost. Generálovi nebylo jasné, proč s ním chce Krocan mluvit venku, když pokračující recepce ve všech hlavních prostorech NaLo skýtala množství míst, kde mohli uprostřed davu mluvit sami, nikým nerušeni, nikým neposloucháni, a přitom všemi viděni. Pravdou ale je, uvědomil si Generál, že rozhovor s Krocanem by neunikl Pšeničkovi. Asi proto. Na to, co přišlo, ale nebyl připraven vůbec.

Scéna, v níž autor knihy líčí, jak budoucí majitelé Sazky získávali na svou stranu Pavla Kořana, tehdejšího předsedu ČSTV a majoritního vlastníka Sazky - a také Hušákova dlouholetého spojence

"Přidej se k nám, Paule, a uvidíš, že to s ním zase nemyslíme tak zle. Postaráme se o něj, aby skončil dobře." Otočil jsem k němu tázavě oči. Alkohol na něj nepůsobí tak, jak na mě, uvědomil jsem si. Jeho výdrž je známá. Ale já jsem také věděl, že s množstvím lahví se mění jeho způsob vyjadřování.

„Přichystáme mu hezký konec. Víš, že když umřel čínský císař, tak jeho manželky a konkubíny čekala oprátka, aby nebyl ve smrti sám? A aby je to tak nebolelo, byla to hedvábná oprátka. A takhle to uděláme i my. Zadrhneme mu hedvábný šátek bohatství kolem krku," řekl mazlivě. Naklonil se ke mně a já ucítil Échezeaux  v jeho dechu…

Všechny kompletní ukázky z knihy Aleše Hušáka najdete v deníku Insider ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy