První spolková země žaluje Volkswagen. Bavorsko chce zpět ztrátu z akcií na penzijním fondu

ČTK ČTK
2. 8. 2016 13:27
Bavorsko se stalo první spolkovou zemí, která oznámila záměr podat na Volkswagen kvůli aféře žalobu. Důvodem jsou ztráty, které utrpěl bavorský penzijní fond v důsledku propadu ceny akcií Volkswagenu. Chceme peníze od Volkswagenu získat zpět. Konkrétně jde o maximálně 700 000 eur, oznámil bavorský ministr financí Markus Söder.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Norimberk - Německá spolková země Bavorsko se rozhodla zažalovat automobilový koncern Volkswagen o odškodné za dopady skandálu kolem měření emisí. Agentuře DPA to řekl bavorský ministr financí Markus Söder.

Bavorsko se tak stalo první spolkovou zemí, která oznámila záměr podat na Volkswagen kvůli aféře žalobu. Důvodem jsou ztráty, které utrpěl bavorský penzijní fond v důsledku propadu ceny akcií Volkswagenu.

"Bavorsko musí Volkswagen zažalovat," prohlásil Söder. Spolková země loni v září měla v penzijním fondu pro státní zaměstnance kolem 58 000 prioritních akcií Volkswagenu, jejichž hodnota v důsledku skandálu klesla až o více než 40 procent.

"Chceme peníze od Volkswagenu získat zpět. Konkrétně jde o maximálně 700 000 eur (18,9 milionu korun)," upřesnil bavorský ministr.

Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software umožňující manipulovat s testy emisí. Aféra se rovněž týká asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

 

Právě se děje

Další zprávy