První pokuta za nedodržení rozpočtových pravidel v EU? Komise se zastala Španělska i Portugalska

Silvie Housková
Aktualizováno 27. 7. 2016 18:11
Evropská komise doporučuje neuvalit na Španělsko a Portugalsko sankce, protože obě země stále čelí těžkým ekonomickým překážkám. Očekávalo se, že komise dnes poprvé pokuty za nedodržování rozpočtových pravidel uvalí. S rozhodnutím Evropské komise musí ještě souhlasit ministři financí členských zemí EU.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Brusel - Evropská komise se rozhodla nedoporučit finanční pokuty pro Španělsko a Portugalsko za to, že nedodržovaly evropská rozpočtová pravidla.

"Obě země udělaly v uplynulých šesti sedmi letech velký pokrok a stále čelí těžkým ekonomickým překážkám," vysvětlil rozhodnutí místopředseda Evropské komise pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis.

Spekulovalo se přitom, že Evropská komise tentokrát - poprvé v historii - navrhne udělit zemím alespoň symbolické pokuty.

Například španělský schodek činil loni 5,1 procenta HDP místo požadovaných 4,2 procenta a je velmi nepravděpodobné, že letos dosáhne stanoveného cíle snížit schodek na 2,8 procenta HDP.

Podobně Portugalsko nedosáhlo loni na stanovený schodek 2,5 procenta HDP a skončilo s deficitem 4,4 procenta. I to bylo ale výrazné zlepšení oproti roku 2010, kdy Lisabon musel bojovat se schodkem 10 procent HDP.

„I symbolické sankce by ale nebyly obhajitelné ve světle bolestivých opatření, které státy v minulých letech provedly. A nebyly by obhajitelné před občany těchto států, kteří už museli vytrpět mnoho úsporných opatření,“ uvedl eurokomisař pro ekonomické a finanční záležitosti Pierre Moscovici. Komise proto teď pouze navrhla nová doporučení a plány, podle kterých by mělo Portugalsko a Španělsko schodek rozpočtu zkrotit.

Rozhodnutí Evropské komise mohou ale ještě zvrátit ministři financí členských zemí EU, kteří se mohou rozhodnout uvalit na země pokutu až ve výši 0,2 procenta HDP neboli 2,16 miliardy eur (70 miliard korun) pro Španělsko a 358 milionů eur (9,7 miliardy korun) pro Portugalsko.

Ministři jsou přitom v uvalení pokuty a dodržování pravidel nejednotní. Zatímco například francouzský ministr financí Michel Sapin Portugalsko brání, německý šéf pokladny Wolfgang Schäuble komisi už dříve vyčítal, že není schopná vynutit si pravidla.

Ministři financí v polovině července uznali, že Španělsko a Portugalsko „neudělaly dost“ z navržených doporučení, aby se jim podařilo rozpočtová pravidla dodržet. Mnozí ministři ale už tehdy upozorňovali na to, že pokuta může být i nulová.

„Jsem si jist, že se dobereme rozumného výsledku,“ uvedl tehdy Peter Kažimír, ministr financí Slovenska, které nyní Evropské unii předsedá. Český ministr financí Andrej Babiš naopak prohlásil, že se snižováním trestu nesouhlasí. Má-li EU nějaká pravidla, je podle něj třeba je dodržovat.

 

Právě se děje

Další zprávy