První pokus proti Volkswagenu nevyšel. Německý soud odmítl žalobu, profesor chtěl nový vůz

ČTK Václav Lavička, ČTK
Aktualizováno 2. 3. 2016 17:18
Soud v Bochumi smetl první německou žalobu na Volkswagen kvůli jeho podvodnému softwaru. Majitel chtěl vrátit půl roku starý vůz a požadoval vyplatit v přepočtu 950 tisíc korun. Zmanipulovaným softwarem je v Německu vybaveno kolem 2,5 milionu aut s naftovým motorem.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Bochum - První žaloba v Německu vůči Volkswagenu kvůli jeho podvodnému softwaru neuspěla. Soud v Bochumi, spolkové zemi Severní Porýní­-Vestfálsko, ve středu rozhodl, že automobilka nemusí vyměnit vůz profesorovi, který to požadoval v žalobě. Informuje o tom list Westdeutsche Algemeine Zeitung.

Soudce Ingo Streek však uvedl, že zákazník nemůže vůz vrátit, protože závadu lze snadno odstranit. Žalobce také stále může vozem jezdit, i když jeho svědomí může trápit skutečnost, že znečišťuje životní prostředí. Právně lze vrátit výrobci pouze produkt se značnou závadou.

Majitel vozu a prodejce mají nyní čas spor urovnat. Pokud se spolu nedohodnou, rozhodne Streek o případu 16. března. Právní zástupce žalujícího již uvedl, že pokud jeho klient nevyhraje, proti rozhodnutí se odvolá.

Majitel vozu Touran, povoláním univerzitní profesor, chtěl jednomu z velkých bochumských autosalonů vrátit půl roku starý vůz, který má najeto kolem osmi tisíc kilometrů. A požadoval vyplatit 35 tisíc eur (v přepočtu zhruba 950 tisíc korun), což má být původní cena snížená o míru opotřebení.

"Můj mandant hodlal celou záležitost vyřídit mimosoudně, ale autosalon na jeho žádost vůbec nereagoval," uvedl advokát Dietrich Messler.

Žalobce přitom podle něj v dotčeném autosalonu v minulosti koupil již několik dražších vozů a zůstal mu věrný, i když se z Bochumi odstěhoval (nyní žije v Trieru). Domoci svého práva soudní cestou se rozhodl až poté, kdy autosalon zaujal pozici mrtvého brouka.

Na advokáta Dietricha Messlera se obrátili i další lidé, kteří dospěli k závěru, že Volkswagen se na nich dopustil podvodu, a chtějí se domáhat náhrady škody soudní cestou. Někteří budou žalovat autosalon, kde vůz s podvodným softwarem koupili, někteří zažalují přímo Volkswagen.

Zmanipulovaným softwarem je v Německu vybaveno kolem 2,5 milionu aut s naftovým motorem.

 

Právě se děje

Další zprávy