České banky spustí Apple Pay nejpozději v březnu. Chybět bude jedna z největších

Filip Sýkora
17. 1. 2019 14:01
Bezkontaktní placení pomocí telefonu od značky Apple má v Česku začít fungovat nejpozději v březnu. Spustit ho má nejméně pět bank. Chybět mezi nimi bude však jeden z největších tuzemských peněžních domů.
Takhle funguje placení přes Apple Pay | Video: Apple

Možnost platit v obchodě pouhým přiložením telefonu k platebnímu terminálu láká v Česku čím dál více lidí, užívat si ji však doposud mohli jen uživatelé telefonů s operačním systémem Android od Googlu. Nyní by tuto možnost měli dostat i majitelé telefonů iPhone, kteří pro bezkontaktní placení telefonem potřebují mobilní aplikaci Apple Pay.

Zprávy o příchodu této platební služby do Česka se objevily už loni na podzim, původně očekávaný termín spuštění na přelomu roku se však údajně z technických důvodů posunul. Podle informací Aktuálně.cz by ke startu Apple Pay mělo podle současných plánů dojít během několika týdnů.

"Ke spuštění Apple Pay dojde velmi pravděpodobně v posledním únorovém nebo prvním březnovém týdnu," řekl vysoce postavený manažer z finančního prostředí. Termín serveru potvrdilo jako nejpravděpodobnější několik na sobě nezávislých zdrojů z bankovního světa. V úvahu ovšem připadá také polovina února.

Přesný den spuštění však neznají ani samotné banky. Americká společnost Apple jim přesný termín oznámí nejspíš jen zhruba deset dní dopředu. Vzhledem k přísným smlouvám o mlčenlivosti však nikdo z oslovených nebyl ochotný mluvit s redakcí na záznam.

Podle informací Aktuálně.cz by mělo v první vlně spustit Apple Pay hned několik velkých bank, a to jmenovitě Česká spořitelna, Komerční banka, Moneta, Air Bank, mBank a fintechová služba Twisto. Banky samotné nemohou spuštění s ohledem na dohody o mlčenlivosti potvrdit ani vyvrátit, z jejich vyjádření jde však pravděpodobnost zapojení alespoň odvodit.

"Máme ambici být v první vlně bank, které v ČR v roce 2019 Apple Pay spustí," řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. "Technicky jsme na spuštění připravení," potvrdil zase mluvčí Komerční banky Michal Teubner. Podobně se vyjadřují i zástupci ostatních zmíněných společností. Spuštění služby odmítla komentovat J&T Banka, podle jednoho z oslovených odborníků by však v první vlně měla být i ona.

Hned několik významných bank však bude v první vlně chybět. Ta největší z nich je ČSOB. S necelými čtyřmi miliony klientů je po České spořitelně druhou největší tuzemskou bankou dle klientů. ČSOB byla navíc v oblasti bezkontaktního placení telefonem průkopník, možnost bezkontaktního placení pro telefony s operačním systémem Android spustila už v roce 2016 - Google Pay tehdy ještě v tuzemsku nefungoval a banka si naprogramovala vlastní aplikaci NaNákupy.

Aby mohla ČSOB Apple Pay zavést, musí nejprve změnit technologii zpracování plateb. "Na výměně našeho současného platebního jádra stále pracujeme," potvrdil mluvčí ČSOB Patrik Madle. Do ostrého provozu mezi klienty má být nová technologie vpuštěna nejdříve ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. "Věříme, že ve čtvrtém čtvrtletí roku 2019 Apple Pay spustíme," vysvětluje Madle.

V první vlně mají chybět z větších finančních domů také Fio, UniCredit, Sberbank či Equa a Raiffeisenbank. Vyloučené však není jejich připojení v blízké budoucnosti. "Připravujeme se na druhou vlnu," řekla Aktuálně.cz mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká. Druhá skupina bank by se měla zapojit někdy v polovině až třetí čtvrtině roku, nemusí však jít o koordinované zavedení jako v případě spuštění služby.

Neznámou pak zůstává, zdali v době spuštění první vlny bude Apple Pay podporovat také mobilní banka Revolut, využívaná především pro platby. Ta sídlí v Británii, jde však o mezinárodní firmu, jejíž aplikaci jen v Česku využívá podle posledních údajů 45 tisíc klientů.

Jak funguje mobilní banka Revolut?

Zapomeňte na směnárny. Placení v zahraničí je díky nové bankovní aplikaci Revolut levnější a rychlejší | Video: Tomáš Cetkovský, Tomáš Novák, Leoš Rousek

V Česku už od podzimu 2017 funguje obdobná služba Google Pay pro uživatele telefonů s operačním systémem Android od Googlu, který používají například telefony Samsung, Huawei či Xiaomi. Některé banky však pro uživatele telefonů s Androidem vyvinuly vlastní řešení.

Telefony značky Apple, které používají vlastní operační systém iOS, se v celosvětových žebříčcích objevují zpravidla jako druhá nejprodávanější značka hned po Samsungu, Apple si však dlouhodobě buduje pověst prémiové značky.

"Český trh ve značné míře kopíruje evropské a světové trendy, kde se podíl Applu pohybuje kolem dvaceti až třiceti procent. Za uplynulý rok se podíl zařízení se systémem iOS pohyboval kolem 21 procent," podotýká Jevgenij Blagonravov, manažer v poradenském týmu české pobočky společnosti Deloitte. Význam této klientely je u některých bank ještě větší, například u Air Bank využívá mobilní bankovnictví třicet procent klientů. 

"Je důležité zmínit, že tito uživatelé často patří do skupiny s vyššími příjmy, a mohou si tedy dovolit i širší škálu produktů a služeb," upozorňuje na marketingový význam těchto klientů Blagonravov z Deloittu. Pro banky jsou tedy majitelé iPhonů důležitá klientela, kterou mají dobrý důvod si udržet.

Umožnit bezkontaktní placení telefonem však pro finanční domy není snadné ani levné. Na rozdíl od operačního systému Android neumožňuje základní software od Applu, aby si firma vyvinula platební řešení sama.

Zatímco na příchod Google Pay tedy banky nemusely čekat, u Apple Pay jsou plně závislé na rozhodnutí americké firmy. Ta si je svého postavení vědoma a také si vedle nutných technických parametrů klade řadu dodatečných podmínek včetně finančních. "Apple si účtuje malý poplatek za každou transakci, jedná se o nižší desetiny procent z celkové výše transakce," vysvětluje Blagonravov.

Současně také banky platí paušální poplatek za každou kartu připojenou ke službě. Bezkontaktní placení umožňují telefony pomocí takzvaného NFC čipu, který obsahují bezkontaktní platební karty. Příslušný čip měl v sobě už model iPhone 6S, představený v roce 2015, a standardně ho obsahují i všechny pozdější modely iPhonů. I když klienti platí telefonem, v aplikaci mají uložené údaje své platební karty, a technicky vzato je tedy bezkontaktní platba telefonem v případě Apple i Google Pay stále platba kartou.

 

Právě se děje

Další zprávy