Třetině Čechů se v pandemii zhoršilo připojení. Za rychlý internet si klidně připlatí

ČTK ČTK
21. 4. 2021 14:35
Téměř třetině Čechů se loni kvůli změně návyků související s pandemií zhoršilo internetové připojení. V této souvislosti se více než 25 procent nespokojených uživatelů pokoušelo o změnu poskytovatele, ale zrealizovat tuto změnu se podařilo pouze sedmi procentům z nich. Vyplývá to z průzkumu skupiny Grant Thornton ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu mezi 6000 respondenty.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

V souvislosti s pandemií koronaviru se zvýšil podíl domácností, které využívají připojení pro práci z domova, o 29 procentních bodů na 77 procent. Celkem 56 procent z dotázaných domácností používá internet pro on-line výuku.

"Málokdo si před rokem dokázal představit, jak téměř ze dne na den vzroste význam internetového připojení v našich domácnostech. Kdy se na home office přemístí nemalá část kancelářské populace, a kdy se ve stejný čas zastaví život ve školách a výuka se přesune do on-line režimu. V těchto časech se domácí internetové připojení stalo kritickým nástrojem, bez kterého se školní výuka a práce z domova neobejde. Oproti loňsku a v kontextu pandemie tak pozorujeme významný posun na trhu," uvedl partner Grant Thornton Advisory Zbyněk Bolcek.

Kontinuálně roste poptávka domácností po superrychlém internetu, který chce 58 procent respondentů. Zároveň se zvyšuje i ochota si za tyto vyšší rychlosti připlatit, 45 procent lidí je ochotno ke svým současným výdajům za internet připlatit v průměru dalších 275 korun měsíčně.

Obvyklá měsíční platba za připojení bez ohledu na rychlost se pohybuje v rozmezí 350 až 500 Kč (43 procent respondentů), nicméně zde existují významné regionální rozdíly, kdy k nejdražším krajům patří Praha a Karlovarský kraj (36 procent respondentů platí více než 500 Kč), k nejlevnějším krajům patří naopak Jihočeský a Plzeňský kraj (77 procent, resp. 55 procent respondentů platí méně než 350 Kč).

Bezdrátové připojení zůstává mezi uživateli i přes pokles dominantní s podílem 38 procent, roste ale podíl optických přípojek s rychlostí až jeden Gbit/s, které využívá 21 procent lidí. Naopak pozvolna klesá kabelový internet, který má podíl 29 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy