Zakázané to není, ale čas s cigaretou jsou náklady navíc. Češi v práci kouří méně

ČTK ČTK
31. 7. 2021 11:27
O víc než polovinu se během tří let zvýšil počet zaměstnanců, kteří zcela přestali kouřit nebo jej omezili. Vyplývá to z průzkumu, který pro personální agenturu Předvýběr.CZ mezi zaměstnanci a podnikateli uskutečnila společnost STEM/MARK. Už čtyři roky v Česku platí zákon, který zakazuje kouření ve veřejných prostorech.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

S kouřením zcela přestalo 2,5 procenta respondentů a dalších 11,9 procenta pracujících konzumaci nikotinu omezilo. Celkem se tak k ovlivnění novým zákonem hlásí 14,4 procenta zaměstnanců. Podle průzkumu, který si Předvýběr.CZ nechal udělat před třemi lety, po prvním roce existence zákona regulace kouření ovlivnila jen 8,7 procenta pracující populace.

"Nekouření se stává standardem pracovního života. Firmy si navíc uvědomují, že čas ztracený s cigaretou pro ně znamená náklady," uvedl ředitel personální agentury Předvýběr.CZ František Boudný. Potvrzuje to průzkum, podle kterého devět procent zaměstnanců uvedlo, že si čas strávený kouřením musí lidé ve firmě napracovat.

Ve většině firem ale není kouření výslovně zakázáno. Podle průzkumu má 67,7 procenta zaměstnanců v práci k dispozici kuřárnu.

Data pocházejí z online průzkumu, který v červenci uskutečnila společnost STEM/MARK v rámci Českého národního panelu na reprezentativním vzorku 480 respondentů internetové pracující populace ve věku od 18 do 59 let.

 

Právě se děje

Další zprávy