Polovina Čechů je ochotná se kvůli práci přestěhovat. Preferují USA a Německo

ČTK ČTK
27. 10. 2019 8:25
Polovina Čechů je ochotná se kvůli práci přestěhovat, možnosti kariérního růstu a rovnováha mezi soukromým a pracovním životem je pro 52 procent Čechů argumentem pro stěhování za prací, a to i do zahraničí.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Nejlákavější jsou pro většinu Čechů pracovní nabídky z Německa. Vyplývá to z průzkumu personálně poradenské společnosti Randstad.

Na 43 procent českých zaměstnanců by se za prací stěhovalo jen v případě výrazně vyšší mzdy a 35 procent v případě nabídky smysluplné práce. V případě práce v zahraničí by Češi nejradši volili nejbližší sousedy Česka, na prvním místě Německo, následované Rakouskem a Slovenskem.

V celosvětovém měřítku respondenti průzkumu označili jako tři preferované země Spojené státy americké (28 procent), Německo (25 procent) a Austrálii (22 procent). Většina respondentů by raději zůstala v blízkosti svého domovského regionu nebo žila a pracovala v zemi, kde lidé hovoří stejným či podobným jazykem (Slovensko v případě Čechů, USA pro Brity, Austrálie pro občany USA).

I když je 61 procent českých zaměstnanců ochotných za zajímavou prací dojíždět, pokud by si mohli vybrat, raději zvolí zaměstnání v docházkové vzdálenosti od svého domova.

"Dlouhá doba dojíždění patří podle všech našich průzkumů mezi pět hlavních důvodů pro změnu zaměstnání. Motivace k dojíždění nebo dokonce přestěhování musí být tedy skutečně výrazná, například růst mzdy o desítky procent," uvedl generální ředitel Randstadu Jacek Kowalak.

ČR nyní láká pracovníky ze zahraničí. Z pohledu českých zaměstnanců je to důsledek nedostatku lidských zdrojů na českém pracovním trhu, nikoliv snaha o cílené budování národnostně různorodých týmů. Téma diverzity na pracovišti tak zatím čeští zaměstnanci neřeší. Na 47 procent respondentů průzkumu uvedlo, že rádo pracuje s lidmi z jiných kultur.

"Je zřejmé, že hlavní motivací pro nábor pracovníků z ciziny je právě vyčerpaný český trh práce. Hledají se jak manuální pracovníci, tak i kvalifikovaní experti pro kancelářské profese. V některých oborech již cizinci tvoří podstatné procento zaměstnanců, je proto s podivem, že mezi Čechy stále vládne jakási zdrženlivost a uzavřenost. Radost z práce s lidmi z jiných zemí a kultur u nás projevil druhý nejnižší počet respondentů ze všech zkoumaných zemí a i ochota pracovat v zahraničí je o desítky procent nižší než v okolních zemích," upozornil Kowalak.

Průzkum společnosti Randstad zahrnuje 34 zemí po celém světě. Minimální velikost zkoumaného vzorku je 400 respondentů za každou zemi.

Video: Nepotřebujeme maséry a manažery golfu, nemá kdo vyrábět, bude to dramatické, říká Vondrák

Máme problém nasytit trh práce v oborech, které jsou potřebné, musíme se starat o to, aby kraje prosperovaly, říká poslanec ANO a hejtman Ivo Vondrák. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy