Brexit je neohrozí. Britské podniky čeká výrazné oživení výroby, předpovídá průzkum

ČTK ČTK
2. 2. 2020 7:48
Britské podniky očekávají v příštích třech měsících nejvýraznější oživení výroby za více než rok. Vyplývá to z průzkumu Sdružení britského průmyslu (CBI). Výsledky šetření jsou další známkou růstu důvěry v britskou ekonomiku v důsledku poklesu nejistoty kolem brexitu. Británie v pátek o půlnoci opustila Evropskou unii.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Index výrobních očekávání podle průzkumu v lednu vzrostl na 12 bodů z prosincového jednoho bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od září 2018. "Je skvělé vidět, jak se podnikatelská důvěra zlepšuje. Teprve se však ukáže, zda se to projeví rovněž v (podnikatelské) aktivitě," uvedla hlavní ekonomka CBI Rain Newtonová-Smithová.

CBI minulý měsíc předpovědělo, že růst britské ekonomiky v letošním roce mírně zpomalí na 1,2 procenta z loňských 1,3 procenta.

Pátečním odchodem Británie z EU odstartovalo jedenáctiměsíční přechodné období, ve kterém britský premiér Boris Johnson plánuje sjednat obchodní dohodu. "Vláda musí pracovat na rychlém ustavení budoucích vztahů s EU, které dokážou zajistit prosperitu celé ekonomice," uvedla Newtonová-Smithová.

Bez dohody uvalí EU od příštího roku na dovoz zboží z Británie cla. I s dohodou budou pravděpodobně na obou stranách hranice realizovány zvláštní kontroly. Britská centrální banka minulý týden varovala, že to může příští rok poškodit růst obchodu i ekonomiky.

Video: Brexit je vina politiků i médií, prohra pro všechny, dojalo mě to, říká Charanzová

Žádný rozvod není veselou záležitostí. Sama jsem byla překvapená, jak mě to dojalo a měla jsem slzy v očích, Evropská unie bude jiná. | Video: DVTV, Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy