Průmyslu se daří a poznávají to i jeho zaměstnanci. Mzdy rostou téměř o desetinu

Jaroslav Krejčí
7. 7. 2017 9:45
Květnová průmyslová výroba vzrostla meziročně o 8,1 procenta. Tahounem průmyslu zůstává výroba motorových vozidel a výroba strojů a elektrických zařízení. Rychle rostou i mzdy v odvětví. Průměrná hrubá mzda dosáhla téměř 33 tisíc korun. Meziročně se zvýšila o více než devět procent.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Český průmysl zažívá dobré časy. Podle Českého statistického úřadu tuzemská produkce v květnu po očištění o vliv počtu pracovních dní vzrostla meziročně o 10,7 procenta, bez očištění pak o 8,1 procenta.

Průmysl se tak vrátil k rychlému růstu po dubnovém zakolísání způsobeném kalendářními vlivy, konkrétně velikonočními svátky. Meziměsíčně byla květnová průmyslová výroba vyšší o 3,3 procenta.

"Český průmysl jede na plné obrátky, výrazněji rostl naposledy v květnu roku 2011," řekl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Průmyslu podle něj nahrává poměrně robustní oživování eurozóny a s ním související růst tamní poptávky.

Tahounem průmyslu je i nadále výroba motorových vozidel, kde došlo k nárůstu o 14,2 procenta. Silný růst však zaznamenává také výroba strojů a elektrických zařízení.

"Automobilky těží z více než čtyři roky trvajícího oživení evropského automobilového trhu a díky své politice inovací si dokonce z evropského trhu ukrajují stále větší díl," okomentoval data analytik ČSOB Petr Dufek.

Navíc pozitivní vývoj českého průmyslu bude nadále pokračovat, jak naznačují čísla o nových zakázkách. Jejich hodnota se v květnu meziročně zvýšila o 9,5 procenta, jak díky objednávkám ze zahraničí, tak z tuzemska.

"Zakázkové knihy se tentokrát nejrychleji plní výrobcům elektrických zařízení, elektroniky a jako již tradičně i automobilkám," uvedl Petr Dufek.

Rychlé tempo růstu tuzemského průmyslu se pozitivně odráží i na výplatních páskách zaměstnanců. Průměrná mzda v odvětví v meziročním porovnání se zvýšila o 9,2 procenta a dosáhla 32 939 korun. Došlo tak ke zrychlení oproti dubnu, kdy průměrná hrubá mzda rostla meziročně o 8,1 procenta.

Podle statistik Českého statistického úřadu se zvyšuje i počet osob zaměstnaných v průmyslovém sektoru. "Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v květnu 2017 meziročně zvýšil o dvě procenta," uvedl statistický úřad.

Český statistický úřad také vydal čísla o vývoji maloobchodu a stavebnictví. Stavební produkce vzrostla v květnu po očištění o 6,3 procenta. "Je to důsledek růstu pozemního stavitelství, když dynamika inženýrského stavebnictví byla v květnu dále negativní. To tak stále trpí nedostatkem vládních infrastrukturních investic a slabým čerpáním EU fondů," řekl ekonom Komerční banky David Kocourek.

Daří se i maloobchodu. Maloobchodní tržby bez aut v květnu zrychlily meziroční růst na 6,9 procenta z dubnových 4,8 procenta. Zvýšily se tržby za potraviny i nepotravinářské zboží a za pohonné hmoty. Tradičně nejvíce stouply prodeje u internetového a zásilkového prodeje.

 

Právě se děje

Další zprávy