Průmyslové zakázky v Německu obnovily růst. Může za to i oživení poptávky v eurozoně

ČTK ČTK
5. 7. 2018 10:01
Úřad upravil směrem nahoru na minus 1,6 procenta dubnový pokles, dříve udával propad o 2,5 procenta. Objem průmyslových zakázek v Německu se v květnu po čtyři měsíce trvajícím poklesu zvýšil.
Foto: Reuters

Berlín - Objem průmyslových zakázek v Německu se v květnu po čtyři měsíce trvajícím poklesu o 2,6 procenta zvýšil. Na růstu, který překonal očekávání, má zásluhu oživení poptávky v Německu i v eurozóně, vyplynulo z údajů, které dnes zveřejnil německý statistický úřad. Analytici oslovení agenturou Reuters odhadovali růst zakázek proti dubnu pouze o 1,1 procenta.

Úřad upravil směrem nahoru na minus 1,6 procenta dubnový pokles, dříve udával propad o 2,5 procenta. "Oživení je pořád tady, ale už je za zenitem," řekl agentuře Reuters ekonom Alexander Krüger ze společnosti Bankhaus Lampe. Poukázal přitom na vnější rizika typu ochranářských tendencí amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Domácí průmyslové objednávky v pátém měsíci roku stouply o 4,3 procenta, ty zahraniční o 1,6 procenta. Zakázky z eurozóny se zvýšily o 6,7 procenta, ze zbylého zahraničí v porovnání s dubnem o 1,3 procenta klesly.

Mezinárodní měnový fond (MMF) upravil svůj odhad letošního růstu největší evropské ekonomiky na 2,2 procenta, zatímco v dubnu předpovídal 2,5 procenta. Německu podle něj hrozí krátkodobá rizika v podobě sílících ochranářských opatření a možný takzvaný tvrdý brexit, tedy nekompromisní odluka Británie od unijních struktur.

 

Právě se děje

Další zprávy