Průmyslová výroba v Německu v březnu nečekaně klesla

ČTK ČTK
8. 5. 2014 9:30
Důvodem byl hlavně horší výkon ve zpracovatelském sektoru a stavebnictví.
Objem zakázek německých průmyslových podniků v březnu ve srovnání s předchozím měsícem překvapivě klesl o 2,8 procenta, což byl nejhorší výkon za poslední rok a půl.
Objem zakázek německých průmyslových podniků v březnu ve srovnání s předchozím měsícem překvapivě klesl o 2,8 procenta, což byl nejhorší výkon za poslední rok a půl. | Foto: Reuters

Berlín - Průmyslová výroba v Německu v březnu ve srovnání s předchozím měsícem nečekaně klesla. Německé ministerstvo hospodářství oznámilo, že průmyslová výroba se snížila o 0,5 procenta po únorovém růstu 0,6 procenta. Ve výhledu na další měsíce je však ministerstvo optimistické.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru zvýšení výroby o 0,2 procenta. Jejich odhady se přitom pohybovaly od růstu o 0,9 procenta po pokles o 0,5 procenta. Ministerstvo také revidovalo údaj za únor směrem vzhůru z původních 0,4 procenta.

"Základní trend v průmyslovém sektoru zůstává růstový," uvedlo ministerstvo v prohlášení. Upozornilo rovněž, že za celé první čtvrtletí růst průmyslové výroby zrychlil na 1,2 procenta z 0,7 procenta v posledních třech měsících loňského roku.

Produkce ve zpracovatelském sektoru se snížila o 0,4 procenta. Největší vliv na to měla produkce polotovarů, která klesla o 0,9 procenta, naopak produkce spotřebního zboží se zvýšila o půl procenta. Stavební sektor zaznamenal pokles o 2,2 procenta. Produkce energetického sektoru však vzrostla o 1,8 procenta.

Středeční zpráva ukázala, že objem zakázek německých průmyslových podniků v březnu ve srovnání s předchozím měsícem překvapivě klesl o 2,8 procenta, což byl nejhorší výkon za poslední rok a půl. V celém prvním čtvrtletí zůstal objem zakázek zhruba beze změny. Zakázky ze zahraničí v březnu klesly o 4,6 procenta a domácí o 0,6 procenta.

Německá vláda v dubnu potvrdila, že letos počítá s růstem domácí ekonomiky o 1,8 procenta. V příštím roce by mělo tempo růstu podle vládní prognózy zrychlit na rovná dvě procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě, představuje hlavní motor hospodářského oživení v eurozóně a je na ní závislá i řada českých podniků.

 

Právě se děje

Další zprávy