Průmyslová výroba v Česku prudce klesla, mohou za to hlavně dovolené a svátky

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
6. 9. 2016 10:10
Červencový meziroční pokles o 14,1 procenta je podle analytiků studenou sprchou, přesto zde ale vidí několik uklidňujících faktů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Foter.com / Thomas Hawk

Praha - Průmyslová výroba v České republice v červenci meziročně klesla o 14,1 procenta, zatímco v červnu vzrostla o čtyři procenta a v květnu o více než devět procent.

Výsledky za červenec jsou podle Českého statistického úřadu významně ovlivněny rozložením státních svátků v pracovním týdnu a také tím, že řada významných průmyslových podniků měla celozávodní dovolenou v červenci, zatímco loni v srpnu.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla průmyslová výroba meziročně o 7,6 procenta, ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezonních vlivů nižší o 9,7 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 16,2 procenta, uvedl ČSÚ.

Oslovení analytici se shodují, že červencový propad způsobil zejména jednorázový efekt celozávodních dovolených, které byly letos v tomto měsíci častěji než dříve. V srpnu se podle nich průmysl vrátí k růstu. Dnešní data tak nedávají o ekonomice přesný obrázek.

"Na první pohled brutální číslo v sobě skrývá několik uklidňujících faktů. Jednak se jedná o to, že mnoho podniků celozávodní dovolenou letos dalo na červenec, loni to bylo na srpen, druhak je to vliv státních svátků, které z července udělaly „děravý“ měsíc," říká analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

"V dalších měsících se nejspíš situace bude zlepšovat a domácí průmysl podporován slabou korunou se bude opět nadechovat," očekává Volf.

"Na první pohled skoro tragický výsledek jde na vrub automobilovému průmyslu, a tak zdůvodnění rozsáhlého propadu můžeme najít v něčem tak prostém, jako jsou dovolené," komentoval čísla analytik ČSOB Petr Dufek.

Kalendářní nastavení přímo vybízelo k výběru dovolených a některé významné podniky měly celozávodní dovolenou, doplnil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Meziroční pokles po standardním očištění o vliv chybějících tří pracovních dnů činí 7,6 procenta

Vývoj červencových statistik je podle Brožky natolik zkreslený, že má smysl jej sledovat opravdu jen orientačně a z výsledku není dobré dělat silné závěry. Není v moci statistiků plně odfiltrovat všechny jevy, které do něj vstupují. "Prozatím neexistuje silný důvod nevěřit, že český průmysl bude v dalších měsících pokračovat v trendovém růstu. Česká koruna by proto neměla na výsledek výrazně reagovat, ačkoliv psychologicky výsledek může zapůsobit negativně," uvedl Brožka.

Také Dufek předpokládá, že se průmysl zase v dalších měsících vrátí do černých čísel. Po silnějším srpnu se podle něj nejspíše stabilizuje růst průmyslu jako nejsilnějšího odvětví české ekonomiky. Jeho růst bude nejspíše slabší než třeba v loňském roce, ale i tak si zachová roli motoru české ekonomiky a současně i silného tvůrce nových pracovních míst. Za celý letošní rok by se růst tohoto odvětví mohl pohybovat okolo tří procent, odhadl.

Analytik Generali Investments Radomír Jáč připomněl, že průzkumy PMI v tuzemském zpracovatelském průmyslu za letošní červenec a srpen naznačují výrazné zpomalení tempa růstu aktivity. "Osobně sleduji statisticky z tuzemského průmyslu s velkým zájmem, nicméně propad výroby, objednávek či exportů, tak jak jej reportují data za červenec, jdou mimo rámec reálného obrázku zrcadlícího situaci v české ekonomice. Předpokládám, že ani finanční trhy, ani Česká národní banka nebudou dnes zveřejněná čísla vnímat jako nějaké závažné poselství o stavu českého průmyslu," podotkl analytik.

K meziročnímu poklesu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel (pokles o 34,8 procenta), výroba strojů a zařízení (pokles o 13,8 procenta) a výroba elektrických zařízení (pokles o 12,9 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy