První propad po pěti letech. Na český průmysl loni dopadl útlum, nejistota roste

ČTK ČTK
6. 2. 2020 10:44
Průmyslová výroba v ČR se loni meziročně snížila o 0,4 procenta, klesla tak poprvé po pěti letech. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byla nižší o 0,5 procenta. Naopak stavebnictví v Česku loni meziročně vzrostlo o 2,4 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o 2,3 procenta. Stavební výroba stoupla třetí rok po sobě.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: iStock

Zpomalení průmyslu ovlivnil podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) mimo jiné pokles výroby strojů o 2,6 procenta. O 1,9 procenta byla nižší i produkce kovových konstrukcí a výrobků a o 5,7 procenta se snížila produkce slévárenství. Naopak se zvýšila produkce elektrických zařízení a ve farmaceutickém a automobilovém průmyslu.

V samotném prosinci zpomalil pokles výroby v průmyslu na 0,9 procenta z listopadových 5,7 procenta. Reálně po očištění byl český průmysl v posledním měsíci loňského roku meziročně nižší o 3,4 procenta. Meziměsíčně po vyloučení sezonních vlivů se snížil o 0,9 procenta.

"Průmysl dál oslabuje. S ohledem na celosvětovou ekonomickou situaci se však nejedná o špatný výsledek," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka. Nicméně u některých průmyslových podniků se podle něj začíná projevovat nejistota z budoucího vývoje a některé firmy se zřejmě začnou potýkat s nedostatkem zakázek místo nedostatku pracovníků.

Tržby z průmyslové činnosti loni meziročně vzrostly o 1,6 procenta. O 1,2 procenta rovněž přibylo nových zakázek ve vybraných odvětvích. Zaměstnanost v průmyslu se snížila o 1,1 procenta a průměrná mzda v něm vzrostla o 6,2 procenta.

Průmysl ovlivnilo Německo i obavy z brexitu

V posledním měsíci roku byly ale tržby i hodnota nových zakázek v průmyslu meziročně nižší. Tržby klesly o 0,2 procenta a nové zakázky o 2,7 procenta.  "Výsledně prosincová čísla z průmyslu nevyznívají příliš optimisticky a potvrzují, že se domácímu průmyslu v závěru loňského roku nedařilo. To ostatně již dopředu signalizovaly slabé indexy podnikatelských nálad (PMI) a nepříznivý vývoj nových zakázek v posledních měsících," sdělil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Na prosincovém poklesu výroby se podle statistiků zčásti podepsalo vyšší čerpání dovolených a omezení výroby v závěru roku. Největší vliv na to ale mělo snížení výroby aut o 10,3 procenta a výroby kovových konstrukcí o 7,2 procenta. Stejně jako za celý rok zaznamenal nárůst produkce farmaceutický průmysl a výroba elektrických zařízení.

Analytici se také shodli, že za poklesem českého průmyslu stál útlum průmyslové výroby v západní Evropě a především v Německu. Průmysl podle nich významně zatížily také rozepře o nastavení podmínek mezinárodního obchodu, ať už šlo o spor USA a Číny, či brexit. "Na konec roku 2019 nebudou vzpomínat kapitáni českého průmyslu v dobrém," komentoval to analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Stavělo se více než v roce 2018

Na rozdíl od průmyslu se loni dařilo stavebnictví. V dobré kondici je pozemní i inženýrské stavitelství, dařilo se také bytové výstavbě zejména ve fázi zahajování staveb, uvedl ČSÚ.

Růst zaznamenalo stavebnictví i v prosinci 2019, kdy byla produkce meziročně vyšší o 7,8 procenta, po očištění o sezonní vlivy o 6,3 procenta.

Stavební úřady minulý rok vydaly meziročně o 6,3 procenta stavebních povolení víc, celkem jich bylo 86 283. Orientační hodnota povolení vzrostla o 15,7 procenta na víc než 414 miliard korun. Byla zahájena stavba o 16,8 procenta bytů víc než v roce 2018, dokončeno bylo o 7,6 procenta bytů víc než předchozí rok.

"Stavební produkce loni navázala na úspěchy z předchozích let a reálně meziročně vzrostla o 2,3 procenta. Produkce pozemního stavitelství se meziročně zvýšila o dvě procenta a k celkovému růstu přispěla 1,4 procentního bodu. Inženýrské stavitelství zaznamenalo o něco rychlejší růst, o 3,4 procenta, ale příspěvek byl s ohledem na menší váhu pouze plus 0,9 procentního bodu," uvedli statistici.

Ti podle dosud známých statistických údajů předpokládají, že objem stavebních prací se za rok 2019 bude pohybovat kolem 550 miliard korun v běžných cenách.

Boom bytové výstavby přišel pozdě

K růstu orientační hodnoty stavebních povolení nejvíc přispěla nová výstavba bytových budov a opravy dopravní infrastruktury, poznamenal předseda ČSÚ Marek Rojíček.

V roce 2019 se začalo stavět 38 677 bytů, což je proti roku 2018 růst o 16,8 procenta. Šlo o šestý růst v řadě. Většinu zahájených bytů tvoří byty v rodinných domech a staví se převážně mimo hlavní město. V Praze vznikají především byty v bytových domech a loni se jich začalo stavět meziročně dvakrát více. Počet loni dokončených bytů se meziročně zvýšil o 7,6 procenta, činil 36 422 bytů.

"Boom bytové výstavby sice přišel, avšak s velkým zpožděním a logicky za zcela jiných cenových podmínek. Počty nově stavěných bytů stále neodpovídají reálné nebo spekulativní poptávce a už vůbec zatím nestačí na to, aby se alespoň zastavil dosavadní prudký růst cen nemovitostí," domnívá se analytik ČSOB Petr Dufek. 

Průměrný evidenční počet zaměstnanců se ve stavebnictví loni meziročně zvýšil o jedno procento. Jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda proti loňskému roku vzrostla o 6,1 procenta.

Video: Lidi jsou pohodlní, jdou radši do Amazonu než k nám, bez Ukrajinců to nejde, říká Kocourek

Sehnat dělníka trvá měsíce, mohli bychom zaměstnat desítky lidí, ale musíme odmítat zakázky, říká jednatel stavební společnosti Kasten Aleš Kocourek. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy