Český průmysl zrychlil růst. Automobilky míří k rekordům

Jiří Hovorka Radek Bednařík, Jiří Hovorka
10. 4. 2015 9:28
Produkce průmyslových firem v únoru zrychlila růst na 4,5 procenta, analytici čekali růst nižší. Výrazně dobrý výsledek hlásí i stavebnictví.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha – Český průmysl dál přesvědčivě roste. Produkce průmyslových firem podle pátečních údajů Českého statistického úřadu v únoru meziročně vzrostla o 4,5 procenta a zrychlila tak z lednového růstu o 2,9 procenta.

Analytici oslovení agenturou Reuters čekali růst o půl procentního bodu nižší. Meziměsíčně se průmyslová produkce zvýšila o šest desetin procenta. Nové zakázky také rostly, a sice o deset procent.

"Sérii výborných výsledků průmyslu rozšířil i únor. Vedle toho silný růst zakázek dává tušit velmi slušná čísla i v dalších měsících," komentuje výsledek Petr Dufek, analytik ČSOB.

Nejvíce k růstu průmyslu přispěly už tradičně automobilky, které ve srovnání s únorem předchozího roku zvýšily svou výrobu o 6,9 procenta.

"Loňský rok byl z hlediska počtu vyrobených vozidel rekordní a čísla za první dva měsíce letošního roku jsou podle statistik výrobců o téměř šest procent meziročně vyšší. Automobilový sektor a na něj navázaná odvětví tak čeká další příznivý rok," říká Petr Smutný, partner v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací, PwC ČR.

Hodnota nových zakázek se zvýšila meziročně o deset procent. Zahraniční zakázky se zvýšily o necelých dvanáct procent, tuzemské pak o 6,5 procenta.

"Nové výsledky z průmyslu naznačují, že průmysl bude hrát roli motoru ekonomiky i v letošním roce. I z tohoto důvodu budeme zřejmě muset revidovat odhadovaný růst HDP pro letošní rok zvýšit z aktuálních dvou procent o několik desetin vzhůru," dodává Dufek.

Roste také stavebnictví

Stavebnictví v únoru rovněž rostlo, a to v meziročním vyjádření o rovných šest procent. Oproti lednu se produkce v tomto odvětví zvýšila o šest desetin procenta. "Jde o velmi potěšující výsledek s ohledem na velmi silná čísla z loňského roku, kdy do výkonu tohoto odvětví promluvily velmi příznivé klimatické podmínky," říká Dufek.

Úřady vydaly v únoru 5635 povolení k stavbě, proti stejnému loňskému měsíci jich tak bylo o 2,4 procenta více. Orientační hodnota povolených staveb nicméně klesla o 14,6 procenta na 16,8 miliardy korun.

Se stavbou bytů stavebníci ve sledovaném měsíci začali v 1673 případech, meziročně jich tedy bylo o 27,5 procenta více. Počet dokončených bytů se však snížil o 23,5 procenta na 1818 bytů.

V pozemním stavitelství se produkce v únoru meziročně zvýšila o 4,7 procenta a v inženýrském stavitelství o 10,7 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy