Česká ekonomika v únoru: Průmysl zpomalil růst, stavebnictví zrychlilo propad

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
6. 4. 2017 10:02
Podle aktuálních dat statistiků zpomalila průmyslová výroba v únoru meziroční růst na 2,7 procenta z lednových 10,3 procenta. I tak se ale odvětví podle expertů daří dobře. Naopak stavebnictví zrychlilo svůj propad na sedm procent z lednových revidovaných 1,4 procenta. Na výsledku se negativně podepsal zejména propad inženýrského stavitelství.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Průmyslová výroba v únoru zpomalila meziroční růst na 2,7 procenta z lednových 10,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Letošní únor měl o jeden pracovní den méně než loňský.

Dařilo se především výrobcům automobilů, jejichž produkce stoupla o 7,5 procenta. O šest procent vzrostla i výroba elektřiny. Naopak o 15,4 procenta klesla produkce ostatních dopravních prostředků, kam patří například lodě, lokomotivy, letadla či jízdní kola.

Proti letošnímu lednu produkce průmyslových výrobců vzrostla o 0,7 procenta.

Tržby průmyslníků v únoru stouply meziročně o 4,8 procenta, rostly spíše na domácím trhu. Hodnota nových zakázek, které výrobci v únoru dohodli, stoupla o 7,3 procenta. Rychlejší růst zaznamenali na zahraničních trzích než doma.

"Tuzemský průmysl je momentálně bez velké nadsázky zavalen zakázkami, což je velmi dobrá zpráva. Jestliže za celý rok 2016 činil růst průmyslové výroby 2,9 procenta, tak letos se může vyšplhat na úroveň 3,5 procenta anebo i o něco více," odhaduje hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Stavebnictví zrychlilo propad

Stavební produkce v únoru zrychlila meziroční pokles na sedm procent z lednových revidovaných 1,4 procenta. Na výsledku se negativně podepsal zejména propad inženýrského stavitelství, naopak pozemní stavitelství pokles stavební výroby tlumilo. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů se stavebnictví v únoru snížilo o 5,6 procenta.

Produkce v pozemním stavitelství byla proti loňskému únoru bez očištění nižší o 0,2 procenta. V inženýrském stavitelství klesla o 28,7 procenta. Meziměsíčně celková stavební výroba stoupla o 0,3 procenta.

"Situaci v oboru dokresluje únorový pokles zaměstnanosti v podnicích nad 20 zaměstnanců o 3,6 procenta a výrazně podprůměrný meziroční růst mezd o procento," vysvětluje ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Stavebnictví lze podle něj kvůli nízké poptávce označit za jedno z nejproblémovějších odvětví české ekonomiky. "Světélkem na konci tunelu se zdá být postupně rostoucí objem zakázek, zejména ve výstavbě bytů," dodává Sobíšek.

 

Právě se děje

Další zprávy