Průmysl v srpnu meziročně klesl. Mohou za to neplánovaná volna i odstávky

ČTK ČTK
Aktualizováno 7. 10. 2021 10:45
Český průmysl v srpnu přešel do meziročního poklesu o 1,4 procenta z červencového růstu o 6,8 procenta. Důvodem poklesu výroby byly zejména neplánovaně prodloužené dovolené v automobilovém průmyslu a plánované odstávky v energetice. Stavební výroba předminulý měsíc mírně zrychlila meziroční růst na 1,2 procenta z červencových 0,5 procenta. Vyplynulo to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Hodnota nových zakázek v průmyslu se proti loňskému srpnu zvýšila o 3,5 procenta, což bylo ale dáno hlavně růstem cen, nikoliv objemem zakázek. V meziměsíčním srovnání byla průmyslová výroba nižší o 3,2 procenta.

Většina průmyslových odvětví v meziročním srovnání podle statistiků ale zaznamenala lepší výsledky, přičemž nejvíce vzrostla produkce ve strojírenství, kovovýrobě a výrobě elektrických zařízení. "V kumulaci obou prázdninových měsíců průmyslová produkce meziročně vzrostla o téměř tři procenta," uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu Veronika Doležalová.

Výroba strojů a zařízení se proti loňského srpnu zvýšila o 11,3 procenta, ve výrobě elektrických zařízení produkce vzrostla o 7,1 procenta a u výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků o šest procent. Naproti tomu výroba aut meziročně klesla o 28,4 procenta a výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla o 6,6 procenta. O téměř pětinu nižší produkci vykázal dřevozpracující průmysl.

Automobilovému průmyslu meziročně ubyly i nové zakázky, a to pětinu. Naproti tomu slévárenství, kovovýroba a strojírenství přispěly k celkovému meziročnímu růstu nových zakázek. V odvětví hutního zpracování kovů byly zakázky meziročně vyšší o 41,3 procenta, ve výrobě strojů o 18,7 procenta, ve výrobě kovových konstrukcí a kovodělných výrobků o 16 procent.

"Za růstem nových průmyslových zakázek se skrývá zejména růst cen, ne objemu samotného. Markantní je to zejména v odvětvích souvisejících se zpracováním kovů. Výrazně propadly zakázky v automobilovém průmyslu. Klesla i zahraniční poptávka po oděvech," doplnil ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 3,2 procenta, tuzemské rostly výrazněji, o 4,3 procenta.

Stavební výroba posílila

Stavební výrobě v Česku se v srpnu naopak dařilo, když mírně zrychlila meziroční růst na 1,2 procenta z červencových 0,5 procenta. Pozemní stavitelství, což je stavba bytových i nebytových budov, se oproti loňskému srpnu zvýšilo o 0,8 procenta. Inženýrské stavitelství, tedy stavby cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně vzrostlo o 2,1 procenta. Meziměsíčně byla stavební produkce vyšší o 0,1 procenta.

Stavební výrobu zasáhl po začátku epidemie nemoci covid-19 v březnu 2020 propad. Od loňského dubna vytrvale oslabovala a až letos v květnu opět meziročně posílila.

"V srpnu se růst ve stavebnictví obnovil, produkce mírně vzrostla jak meziročně, tak meziměsíčně. Ovšem vzhledem k poměrně nízkým srovnávacím základnám to není očekávané nastartování tempa. Meziroční indexy stavební produkce tlumí také zrychlující navyšování cen stavebních prací i materiálů,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Petra Cuřínová.

Stavební úřady vydaly letos v srpnu 8184 stavebních povolení, což bylo oproti loňskému srpnu o 7,6 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb meziročně vzrostla o 31,4 procenta na 40,8 miliardy korun.

"Orientační hodnota stavebních povolení vzrostla o třetinu zejména v nové bytové výstavbě a na změnách inženýrských staveb, kde bylo povoleno několik staveb nad miliardu Kč. Povolení velkých staveb mělo dopad také do zahájených bytů, jejichž počet byl nejvyšší za posledních 13 let," uvedla Silvie Lukavcová z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby.

Počet zahájených bytů v srpnu meziročně vzrostl o 40,2 procenta na 4503 bytů. U bytů v rodinných domech činil růst 17,2 procenta a v bytových domech 140,9 procenta. Množství dokončených bytů meziročně kleslo o 27,6 procenta 2179 bytů. V rodinných domech to bylo 6,2 procenta méně, v bytových o 47,3 procenta.

Zahraniční obchod pak v srpnu skončil schodkem 28,1 miliardy korun. Meziročně byl výsledek horší o 35,6 miliardy korun. K deficitu přispěl menší vývoz aut. Údaje za poslední letní měsíc zklamaly očekávání analytiků. Podle nich hrozí, že celoroční čísla budou slabší, než dosud předpokládali.

 

Právě se děje

Další zprávy