Rozjetý průmysl v listopadu klopýtl, stavebnictví překvapilo poklesem

Ekonomika Ekonomika
8. 1. 2019 9:16
Průmyslová výroba v Česku loni v listopadu zpomalila meziroční růst na 4,8 procenta po říjnovém zvýšení o 6,7 procenta. Meziměsíčně byla po vyloučení sezonních vlivů vyšší o 0,9 procenta. Stavební výroba v Česku v listopadu meziročně stagnovala po říjnovém růstu o 10,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

"Na růstu průmyslu se nejvíce podepsalo pokračující oživení automobilového sektoru a solidní výkon sektoru elektroniky. Naopak se i nadále nedařilo chemickému průmyslu," říká analytik Raiffeisenbank František Táborský.

Výsledek byl přesto mírně horší, než očekával trh - ten počítal s růstem 5,1 procenta. "Zásadním důvodem je ztráta dynamiky ekonomické aktivity Německu a v eurozóně," domnívá se ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Po očištění o vliv počtu pracovních dnů průmyslová produkce v listopadu meziročně vzrostla o 1,5 procenta. Listopad 2018 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den více.

Tržby v průmyslu v listopadu vzrostly o 9,1 procenta. Hodnota nových zakázek ve sledovaných odvětvích se meziročně zvýšila o 5,3 procenta.

"V následujících měsících očekáváme, že si průmysl současné hodnoty růstu nebo jen mírně nižší udrží. Na druhou stranu nejistotu přináší automobilový sektor, který byl v posledních měsících ovlivněn novými emisními podmínkami a současné oživení po prudkém propadu produkce nemusí být trvalé. Poptávka po nových automobilech s pokročilou fází hospodářského cyklu přirozeně slábne," dodává Táborský. Ten očekává, že průměrný růst průmyslové výroby dosáhne 3,3 procenta.

Další vývoj průmyslové výroby v Česku bude podle Kovandy do značné míry záviset také na vnějších faktorech. "V prvé řadě na tom, zda bude v roce 2019 eskalovat napětí v obchodních vztazích mezi USA a Čínou, ale také mezi USA a EU. Stále nelze vyloučit možnost, že by Trumpova administrativa zavedla cla na evropské automobilky. Evropské automobilky se přitom pořád potýkají s přechodem na nové homologační normy," dodává ekonom.

Stavebnictví překvapilo

Stavební výroba v Česku v listopadu meziročně stagnovala po říjnovém růstu o 10,4 procenta. Zatímco produkce v inženýrském stavitelství v listopadu vrostla o 1,5 procenta, v pozemním stavitelství naopak meziročně klesla o 0,7 procenta.

Po očištění kleslo stavebnictví meziročně o 1,3 procenta. Meziměsíčně po vyloučení sezonních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla stavební produkce nižší o 3,6 procenta.

Stavební úřady vydaly loni v listopadu 6828 stavebních povolení, meziročně o 2,4 procenta méně. Orientační hodnota těchto staveb naopak o 1,7 procenta vzrostla, a to na 35,3 miliardy korun.

Počet zahájených bytů v listopadu meziročně stoupl o 14,2 procenta na 2962. Zatímco v rodinných domech byl počet zahájených bytů nižší, v bytových domech rostl více než dvojnásobně.

"V letošním roce očekáváme, že výstup sektoru vzroste o 3,4 procenta, po zhruba deseti procentech za loňský rok. Hlavním důvodem budou kapacitní omezení. Stejně jako zbytek ekonomiky, i stavební firmy bojují s akutním nedostatkem pracovní síly. To se podle našeho odhadu příliš nezmění ani v letošním roce," míní ekonomka Investment Banking Jana Steckerová.

 

Právě se děje

Další zprávy