Průmyslu se dařilo i během třetí vlny pandemie. Silně rostly hlavně automobilky

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 7. 5. 2021 10:38
Průmyslová výroba v březnu meziročně vzrostla o 14,9 procenta, vyplývá z údajů od Českého statistického úřadu (ČSÚ). Loni v březnu se kvůli opatřením vlády proti šíření nákazy a narušení výrobních řetězců zastavil chod řady firem a výroba o 12 procent propadla. Tahounem letošního růstu jsou automobilky, jejichž výroba meziročně stoupla o 47 procent.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Škoda Auto

Proti únoru průmyslová výroba vzrostla o 3,2 procenta. "Březnové výsledky ukázaly český průmysl v dobré kondici," konstatoval ředitel odboru ČSÚ Radek Matějka. Meziměsíční růst produkce je podle něj pozitivní zprávou. "Jako by dorovnal slabší únorové výsledky," uvedl.

Téměř 15procentní meziroční nárůst je nejvyšší od roku 2001, kam aktuální statistická řada sahá. Nárůst přes 14 procent byl patrný i v únoru a březnu 2007.

Za celé první čtvrtletí průmyslová produkce meziročně stoupla o 4,1 procenta, proti poslednímu loňskému čtvrtletí byla o 1,1 procenta nižší.

Výroba aut kladně ovlivnila i březnový výsledek obchodování Česka s cizinou. Zahraniční obchod Česka skončil v březnu v přebytku 18,5 miliardy korun. Před rokem, kdy vláda zavedla první opatření proti šíření koronaviru, byla bilance vyrovnaná, meziroční rozdíl tedy činil 18,5 miliardy. 

Vývoz a dovoz se v březnu zvýšil v meziročním i meziměsíčním srovnání a podle statistiků dosáhl nejvyšší hodnoty ve sledovaném třetím měsíci. Meziročně vzrostl vývoz o 29,2 procenta na 374,1 miliardy Kč a dovoz o 22,8 procenta na 355,6 miliardy. Proti únoru byl vývoz po sezonním očištění vyšší o sedm procent a dovoz o 7,1 procenta.

"Březnový vývoz i dovoz zboží dosáhly historicky nejvyšší hodnoty ve sledovaném měsíci. Rekordní byl i jejich meziroční růst, který byl ale ovlivněn nízkou srovnávací základnou loňského března," uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Stavebnictví zpomalilo meziroční propad

Stavební produkce v ČR v březnu reálně zpomalila meziroční propad na 3,1 procenta. V únoru se snížila o 11 procent, což byl nejvýraznější meziroční pokles od července 2016. Meziměsíčně byla vyšší o 3,1 procenta. Za březnovým snížením stejně jako v předchozích měsících stály pozemní stavby, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů. Inženýrské stavitelství, tedy zejména dopravní stavby, naopak vzrostlo.

Pokles stavební výroby statistici zaznamenali nejen první tři měsíce letošního roku, ale po většinu loňského roku - produkce stavebnictví rostla v roce 2020 pouze v lednu až březnu. Právě loni v březnu vypukla v Česku epidemie nemoci covid-19, kvůli níž byl od té doby omezen pohyb lidí, obchod či služby.

"Firmy po mrazivém únoru zahájily v březnu stavební sezonu a produkce zaznamenala slušný výsledek. Základna z minulého roku nebyla ještě epidemií výrazně poznamenána, na pozemních stavbách byl březen nejúspěšnějším měsícem roku 2020 a inženýrské stavitelství dokonce zaznamenalo dvouciferný růst," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

 

Právě se děje

Další zprávy