Průmysl v Česku loni klesl o osm procent. Jde o největší propad od krize v roce 2009

ČTK ČTK
8. 2. 2021 9:48
Průmyslová výroba v ČR v loňském roce poznamenaném pandemií koronaviru meziročně klesla o osm procent. Je to nejvyšší propad od krize v roce 2009, kdy se průmysl snížil o 13,6 procenta. Výrazně se loni propadla například produkce aut. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). Klesla také stavební výroba, po třech letech růstu meziročně spadla o 7,7 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Průmysl minulý rok ovlivnilo zejména druhé čtvrtletí. Od dubna do června se průmyslová výroba v Česku snížila o 23,5 procenta. Ve třetím čtvrtletí pokles výrazně zpomalil a v posledním kvartále už vykázal průmysl mírný růst. 

Za celý loňský rok bylo jen málo průmyslových odvětví, která zaznamenala meziroční růst produkce. "Jde o farmaceutický průmysl či papírenský průmysl, kam patří kromě výroby papírových obalů také výroba dětských plen, nebo ostatní zpracovatelský průmysl zahrnující i výrobu hraček a zdravotních lůžek," uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

V závěru roku průmysl rostl, v prosinci produkce meziročně stoupla o půl procenta. "Za růstem průmyslové produkce stál v prosinci především automobilový sektor a dařilo se i produkci plastových výrobků a chemickému průmyslu. Produkce naopak poklesla v případě výroby počítačů a ve strojírenství. Zatímco většina velkých odvětví v závěru loňského roku rychle doháněla jarní výpadek produkce, tak o strojírenství toto říci nelze," doplnil k datům analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Výsledky průmyslu za celý rok 2020 podle něj příliš optimisticky nevyznívají. "Produkce i průmyslové zakázky poklesly shodně o osm procent a zaměstnanost se snížila o 3,4 procenta. Velký podíl na loňském propadu produkce mělo jarní přerušení výroby ve velkých průmyslových podnicích," řekl.

V letošním roce analytici očekávají návrat průmysl k růstu, který však podle nich zřejmě nevykompenzuje celý loňský pokles. Například analytik ING Bank Jakub Seidler očekává letos růst průmyslové výroby o zhruba čtyři procenta.

Analytik Komerční banky Michal Brožka doplnil, že domácí předstihové indikátory ukazují expanzi průmyslové výroby i na začátku letošního roku. Nicméně limitem bude podle něj problém s dodávkami komponentů, nedostatek pracovní síly a pravděpodobný je i výkyv zahraniční poptávky kvůli zhoršené pandemické situaci. 

V Česku loni klesla i stavební výroba, po třech letech růstu meziročně o 7,7 procenta. Meziroční pokles zaznamenalo pozemní i inženýrské stavitelství, informoval v pondělí ČSÚ. V loňském prosinci stavebnictví zrychlilo meziroční propad na 12,4 procenta z listopadových 8,4 procenta. Ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku se propadla produkce v pozemním stavitelství, v inženýrském zůstala stejná.

Naopak rekordní byl loňský přebytek zahraničního obchodu, dosáhl téměř 190 miliard korun. Proti roku 2019 se zvýšil o 44,3 miliardy korun. Vývoz i dovoz se ale meziročně snížily. K rekordnímu přebytku za loňský rok, který byl taktéž poznamenaný pandemií nemoci covid-19, přispěly zejména závěrečné měsíce. 

Video: Bude to hodně bolet, levná opatření už nebudou stačit. Selhala i česká věda, říká Steiner

K nejhoršímu scénáři nedojde, každá země má pud sebezáchovy, atmosféra ve společnosti se změní, říká ekonom Jakub Steiner z univerzity v Curychu. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy