Průmysl si udržel svižné tempo růstu, čeká ho dobrý rok

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 13. 3. 2015 9:33
Průmysl letos poroste, i když se nad ekonomikou vznáší plno neznámých. Obavy přetrvávají hlavně směrem na východ.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Český průmysl si zachoval svižné tempo růstu i na začátku roku 2015. V lednu průmyslová produkce meziročně vzrostla o 2,9 procenta, po očištění o vliv pracovních dnů pak dokonce o 5,5 procenta. Vyplývá to z čerstvých čísel Českého statistického úřadu.

Ve srovnání s předchozím měsícem byla průmyslová výroba po očištění vyšší o 0,4 procenta.

"Lednový průmysl překonal očekávání trhu, jedná se o nejvyšší očištěný přírůstek od září 2014," říká Helena Horská, hlavní ekonomika Raiffeisenbank.

Tržby z průmyslové činnosti v lednu meziročně vzrostly o 3,2 procenta, hodnota nových zakázek o 1,1 procenta. 

"Tahounem růstu nových zakázek byl automobilový průmysl, což je dobrá zpráva, neboť jde o klíčové odvětví naší ekonomiky," říká Petr Smutný, partner v oddělení podnikových financí a restrukturalizací společnosti PwC ČR. Podle něj by český průmysl měl letos navázat na loňský růst o 4,9 procenta.

Obavy z východu

"Výhledy hlavních odbytových trhů, tedy především eurozóny, jsou pro letošní rok dobré, obavy přetrvávají směrem na východ. Rusko a Ukrajina mají sice na českém exportu podíl v řádu jednotek procent, nicméně firmy, které se na tyto oblasti soustředí, čekají velmi složité roky. Nové zakázky se tam teď prakticky neuzavírají," dodává Smutný.

Také Horská předpovídá pro letošní rok růst průmyslu, ale o něco pomalejší (čtyři procenta), než byl ten loňský.

"Pokud evropské ekonomiky konečně zásluhou slabého eura vybřednou ze stagnace a začnou znovu růst, lépe bude i českému průmyslu. Proto nelze vyloučit, že ve druhé polovině roku začne český průmysl opět zrychlovat. Naopak neschopnost Evropy poprat se se stagnací či nepředvídatelné vyostření nějakého geopolitického konfliktu může růst českého průmyslu přibrzdit," říká Horská. I letošní rok je tak podle ní plný neznámých.

Stavebnictví také rostlo

Také stavební produkce v lednu meziročně vzrostla - o 5,8 procenta. Dařilo se pozemnímu i inženýrskému stavitelství.

Po sedmiprocentním propadu v prosinci se tak stavebnictví vrátilo k pozitivnímu vývoji, který vykazovalo od loňského září do listopadu. Informoval o tom Český statistický úřad.

Za celý loňský rok stoupla stavební produkce podle revidovaných výsledků reálně o 4,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy