Průmysl se vrátil do kondice a opět silně roste. Mzdy mohou stoupnout výrazněji

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 6. 1. 2017 10:33
Průmyslová výroba v listopadu rostla meziročně o sedm procent po předchozích dvou slabších měsících. Dobrá forma průmyslu může pomoci výdělkům zaměstnanců. Statistici zároveň potvrdili, že ekonomický růst Česka jako celek ve třetím čtvrtletí roku 2016 zpomalil.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Škoda Auto

Praha - Průmyslová výroba v Česku se po říjnovém překvapivém poklesu vrátila v listopadu k růstu - meziročně si polepšila o sedm procent. Po očištění o rozdílný počet pracovních dnů rostla o stále silných 4,5 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 10,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

"Pro českou ekonomiku je velmi dobrou zprávou, že se průmysl po dvou slabších měsících zase vrací do kondice," říká Petr Dufek, analytik ČSOB. V říjnu se průmyslová produkce propadla o 1,7 procenta.

Dufek připomíná, že průmysl je největší tuzemské odvětví, které se i největší měrou podílí na ekonomickém růstu a především i na zlepšování situace na trhu práce. "Nejen z pohledu tvorby pracovních míst, ale i z pohledu zvyšování mezd a tedy i životní úrovně," dodává ekonom.

Nejvíce se na listopadovém růstu podílela produkce motorových vozidel, pryžových a plastových výrobků a výroba a rozvod energií. Tržby vzrostly o 7,8 procenta, hodnota nových zakázek se pak zvýšila o 10,7 procenta.

Proti listopadu 2015 se naopak snížila výroba ostatních dopravních prostředků, těžba a dobývání a produkce základních farmaceutických výrobků a přípravků.

Zpomalení růstu potvrzeno

Statistici vydali také zpřesněnou statistiku k růstu celé české ekonomiky ve třetím čtvrtletí roku 2016. Potvrdili, že v něm Česko rostlo nejpomaleji za dva a půl roku. HDP meziročně stoupl o 1,9 procenta. Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt vzrostl meziročně o 2,6 procenta. První odhad HDP za celý rok 2016 statistici zveřejní 14. února.

Ve srovnání s druhým čtvrtletím se HDP zvýšil ve třetím čtvrtletí o 0,2 procenta. I to je v souladu s předchozími odhady.

"I třetí odhad domácího ekonomického růstu potvrdil, že česká ekonomika na začátku druhé poloviny loňského roku výrazně zpomalila," uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Podle něj v posledním čtvrtletí loňského roku růst zrychlil, což by mělo vytáhnout celkový růst za rok 2016 na 2,5 procenta. "Tento rok by ekonomika podle našeho odhadu měla ještě mírně zrychlit na 2,7 procenta," dodal.

Hlavním faktorem růstu české ekonomiky ve třetím čtvrtletí byla spotřeba domácností, která se meziročně zvýšila o 2,3 procenta. Tempo růstu spotřeby bylo o 1,2 procentního bodu rychlejší než růst reálných příjmů. Průměrná měsíční spotřeba domácností na obyvatele dosáhla 21 406 korun.

Příjmy domácností rostou

"Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl ve třetím čtvrtletí hodnoty 27 894 korun a oproti stejnému období předchozího roku se nominálně zvýšil o čtyři procenta, reálně o 3,2 procenta," uvedli statistici. Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele činil 23 324 korun. 

"Výsledkem rychlejšího růstu výdajů domácností ve srovnání s jejich příjmy byla nižší míra úspor než před rokem, a to 11,4 procenta. Míra investic v sektoru domácností se meziročně naopak zvýšila na 9,7 procenta," dodali.

 

Právě se děje

Další zprávy