Průmysl se dostal do červených čísel. Propad stavebnictví zatím zmírňují dálnice

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 7. 10. 2019 10:09
Průmyslová výroba v Česku v srpnu klesla o 3,8 procenta po červencovém růstu 5,6 procenta. Letošní srpen měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně nižší o 1,2 procenta. Stavebnictví meziročně kleslo o 3,7 procenta, zatímco v červenci vzrostlo o 6,5 procenta. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů byla stavební produkce meziročně nižší o 2,4 %.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

V rámci tuzemského průmyslu byla nižší zejména výroba počítačů a elektronických přístrojů a zpracování kovů, naopak rostl automobilový nebo farmaceutický průmysl. Meziměsíčně po vyloučení sezonních vlivů průmyslová výroba klesla o 0,1 procenta.

"Celková čísla z průmyslu stále docela kontrastují nejenom s vývojem v Německu, ale vlastně i s dlouhodobými náladami panujícími mezi tuzemskými průmyslníky. Přesto si už od průmyslu nelze slibovat takový tah na branku jako ještě v první polovině roku. Přece jen některé obory zažívají nejenom pokles produkce, ale i další omezování objednávek, takže s určitým mírným zpomalováním ekonomiky je třeba počítat," říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Stavebnictví slábne

Produkce v pozemním stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, ve srovnání s loňským srpnem klesla o 3,8 procenta. Inženýrské stavitelství, které tvoří z velké části dopravní infrastruktura, meziročně vzrostlo o 1,1 procenta.

"Stavební produkce v srpnu klesla a tento pokles byl zčásti způsoben vyšší srovnávací základnou ze srpna minulého roku. Horší výsledek zaznamenalo pozemní stavitelství, produkce na inženýrských stavbách naopak rostla, a zmírnila tak celkový pokles stavebnictví," uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Meziročně bylo v druhý prázdninový měsíc zahájeno o 3,1 procenta bytů více a bylo jich také o 3,3 procenta bytů víc dokončeno.

"Stavebnictví v naší zemi trápí systémový problém, který spočívá ve špatně nastaveném stavebním zákoně a pomalém fungování stavebních úřadů. Ukazuje se, že procesy ve stavebnictví brání přílivu většího množství zahraničních investic a dynamičtějšímu rozvoji České republiky. Zahraniční investoři kvůli pomalým stavebním procesům uvažují o investicích v jiných zemích, kde nenaráží na administrativní překážky," říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

"Celkově se ale stavaři mají stále dobře. Ceny stavebních prací v letošním roce vzrostly v průměru o 4,5 %. Stěžovat si zatím nemohou ani na nedostatek zakázek. Jediným problémem sektoru stále zůstává nedostatek pracovní sily. Ten bude i důvodem, proč loňských úspěchů stavební sektor nedosáhne. Za celý letošní rok očekáváme růst stavební výroby o necelá 4 procenta, po loňských téměř 10 procentech," říká ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

 

Právě se děje

Další zprávy