I přes nedostatek lidí český průmysl dál zrychluje. Tempo drží i stavbaři

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 6. 8. 2018 10:31
Statistické údaje za červen ukazují, že si česká ekonomika udržuje dobrou kondici. Zatímco stavbaři po dlouhodobém půstu pracují dál na plné obrátky, české továrny zvyšují výrobu navzdory nedostatku lidí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Průmyslová výroba v Česku v červnu zrychlila meziroční růst z květnových 1,4 procenta na 3,4 procenta. Pomohly tomu hlavně energetika a strojírenství. Produkce se zvýšila i meziměsíčně, po očištění o sezonní vlivy byla vyšší o 1,5 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích se v červnu v porovnání s loňským rokem zvýšila o 5,1 procenta a tržby z průmyslové činnosti byly o 2,6 procenta vyšší.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce podle ČSÚ přispěla vedle výroby a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, které vzrostly o 16,4 procenta, také výroba strojů a zařízení a elektrických zařízení. Tyto obory zaznamenaly více než šestiprocentní nárůst. Naopak o 5,4 procenta byly meziročně nižší opravy a instalace strojů a zařízení. Mírně se snížila i produkce pryžových a plastových výrobků, usní a souvisejících výrobků.

Letošní červen měl proti tomu loňskému o jeden pracovní den méně, po očištění o vliv počtu pracovních dnů tak průmysl zaznamenal meziroční reálný nárůst o 6,9 procenta.

"Průmyslu se bude dařit nejspíše i v dalších měsících. Nové zakázky rostou o dalších více než pět procent, a to především v případě výroby ostatních dopravních prostředků, strojírenství, kovů a kovových výrobků. Přetrvává i zájem o nové automobily a automobilkám se po pětinovém růstu objednávek v květnu zvýšily v červnu nové zakázky o 2,2 procenta," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci se v červnu meziročně zvýšil o 1,4 procenta a jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně stoupla o 7,4 procenta na 33 341 korun

Stavebnictví rostlo pomaleji

Stavební výroba v Česku v červnu zpomalila meziroční růst na 7,5 procenta z květnového růstu o 10,1 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 6,7 procenta, v inženýrském se zvýšila o 9,6 procenta.

Letošní červen měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně, po očištění o tento vliv vzrostlo stavebnictví o 8,9 procenta. Meziměsíčně po vyloučení sezónních vlivů včetně vlivu počtu pracovních dnů byla stavební produkce reálně vyšší o 0,2 procenta

"Červnová čísla potvrzují poměrně příznivý trend právě ve stavebnictví, aktuálně zejména v inženýrském stavitelství. V sezónním očištění rostlo inženýrské stavitelství v červnu nejvýraznějším meziročním tempem od roku 2015, kdy vrcholilo dočerpávání prostředků z fondů EU," říká hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Počet zahájených staveb bytů v červnu meziročně vzrostl o 0,6 procenta na 2632 bytů. Počet dokončených staveb bytů klesl o 5,8 procenta, dostavělo se 2353 bytů. "V rodinných domech došlo k růstu o deset procent, v bytových domech klesl počet dokončených bytů o 20 procent," uvedli statistici.

Maloobchod klesl na dvě procenta

Tržby v maloobchodě bez prodejů aut v červnu zmírnily meziroční růst na dvě procenta z květnových pěti procent. Rostly tržby za nepotravinářské zboží a pohonné hmoty. V meziměsíčním srovnání tržby obchodníků reálně stagnovaly.

Zvýšení tržeb v maloobchodě nejvíce ovlivnil růst prodeje zboží internetových obchodů a zásilkových služeb, který stoupl o 15,9 procenta. Vyšší tržby zaznamenaly také prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením, ty stouply o 10,2 procenta.

"Růst maloobchodu byl v neočištěném vyjádření nejpomalejší od začátku roku 2017. Netřeba však činit unáhlené závěry, spotřebitelský optimismus totiž zůstává nadále vysoký, mzdy svižně rostou, takže jde podle všeho jen o přechodný výky," dodává Kovanda.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly proti předchozímu měsíci o 2,3 procenta, meziročně o 3,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy