Průmysl, maloobchod, sociální péče. Testy ve firmách by se týkaly 2400 zaměstnavatelů

ČTK ČTK
1. 3. 2021 16:45
Povinné testování na nemoc covid-19 ve firmách s více než 250 pracovníky by se podle Hospodářské komory ČR (HK ČR) týkalo 2400 zaměstnavatelů. Nejvíce takových firem je ve zpracovatelském průmyslu. Dnes o tom informoval mluvčí komory Miroslav Diro.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

O povinném testování má v pondělí jednat vláda. Podle nedělního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) by firmy s více než 250 zaměstnanci mohly mít povinnost testovat zaměstnance už tento týden. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) pracuje v podnicích s 250 a více zaměstnanci asi 1,3 milionu lidí.

V případě schválení by se testovací povinnost mohla podle HK ČR týkat 2400 zaměstnavatelů s více než 250 pracovníky. "Platí, že mezi největší zaměstnavatele v zemi patří stát a veřejná správa nebo kupříkladu i vysoké školy," poznamenal Diro.

Komora uvádí, že nejvíc firem s více než 250 zaměstnanci podniká ve zpracovatelském průmyslu, a to 930. Ve velkoobchodu a maloobchodu působí 240 zaměstnavatelů s více než 250 pracovníky. Dalších 220 je podle komory ve zdravotnictví a sociální péčí. Shodně po 190 zaměstnavatelích s více než 250 pracovníky působí v administrativě, stejně jako ve veřejné správě a obraně.

Komora dnes uvedla, že podnikatelé jsou připraveni masově testovat své zaměstnance. Povinnost ale musí být legislativně ukotvena tak, aby řešila i případy, kdy se pracovníci budou testování organizovanému zaměstnavatelem bránit. Stát také musí zabezpečit dostupnost antigenních testů v potřebném množství.

Výdaje na testování by měly být zaměstnavatelům plně kompenzovány, vyzývá HK ČR. "Nejde přitom jen o zabezpečení logistiky a průběhu testování v podnicích, ale také o výdaje spojené s likvidací potenciálně infekčního odpadu," uvedla komora.

Kabinet od pondělí spustil plošné testování ve firmách, zatím na dobrovolné bázi. Zaměstnavatel má pouze povinnost pracovníka s pozitivním testem nahlásit závodnímu nebo obvodnímu lékaři, případně místní hygienické stanici. Firmy mohou testy nakupovat od dodavatelů, které schválí ministerstvo zdravotnictví. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) jsou zatím ve větším množství dostupné jen testy, které objednalo ministerstvo vnitra pro použití ve školách.

 

Právě se děje

Další zprávy