Průmysl hlásí méně zakázek ze zahraničí, zpomalil růst

ČTK Radek Bednařík, ČTK
Aktualizováno 7. 7. 2015 10:13
Průmyslová výroba zpomalila meziroční růst na dvě procenta. Zakázky ze zahraničí se propadly. I tak průmysl zůstává motorem tuzemské ekonomiky.
Automobilový průmysl zůstává tahounem. Ilustrační snímek.
Automobilový průmysl zůstává tahounem. Ilustrační snímek. | Foto: Jiří Koťátko

Praha - Čeští průmysloví výrobci v květnu zaznamenali meziroční propad zahraničních zakázek. Ty ve srovnání s květnem předchozího roku klesly o 3,4 procenta, ukázala data Českého statistického úřadu. Potvrdil se tak negativní trend předchozích měsíců, kdy růst nových průmyslových zakázek neustále zpomaloval.

Průmyslová výroba i proto v květnu zpomalila meziroční růst na dvě procenta z dubnových 4,3 procenta.

V květnu tak příslib růstu tržeb generovaly pouze nové kontrakty uzavřené s domácími zákazníky. Ty meziročně vzrostly o 11,3 procenta. Na rozdíl od zahraničních tak domácí nové zakázky meziročně rostou - v dubnu jejich nárůst činil 8,7 procenta a v březnu 4,6 procenta.

Díky propadu zahraničních zakázek tak celková hodnota objednávek v květnu meziročně vzrostla o 1,4 procenta, což byla nejnižší hodnota minimálně od měsíce března.

“Domníváme se však, že květnový meziroční propad zakázek ze zahraničí je spojen s vyšším počtem volných dní v Německu. To se projevilo i květnovou meziměsíční stagnací německé průmyslové výroby. Vzhledem k pravděpodobným efektům jednorázových vlivů tak bude potřeba s bližším hodnocením vývoje zakázek vyčkat až na červnové hodnoty,” říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank.

Průmysl zůstává motorem ekonomiky

Samotný průmysl rostl v meziročním srovnání v květnu o dvě procenta, po odečtení vlivu menšího počtu pracovních dní pak růst činil 4,6 procenta. "Květnové výsledky průmyslu mírně zaostaly za očekáváním," shrnul Petr Dufek, analytik ČSOB.

Podle něj by měl průmysl i v dalších měsících růst mezi čtyřmi až pěti procenty. "Průmysl si tak udrží dominantní pozici v rámci ekonomiky i funkci hlavního motoru české ekonomiky," dodal Dufek.

V květnu již tradičně táhly výsledky průmyslu automobilky - jejich produkce zaznamenala oproti stejnému měsíci předchozího roku nárůst o 9,2 procenta - a také výroba elektrických zařízení (meziroční růst o 6,7 procenta).

Meziroční pokles naopak zaznamenala odvětví výroby a rozvodu energií (-4,4 procenta) a výroby strojů a zařízení (-4,3 procenta).

Počet zaměstnanců v průmyslu v květnu meziročně vzrostl o 3,3 procenta. Hrubá mzda rostla rovněž, a to o 1,3 procenta - dosáhla tak na 29 244 korun měsíčně.

Stavebnictví roste

Český statistický úřad zveřejnil také květnová data ke stavební výrobě. Ta v květnu meziročně vzrostla o 11,9 procenta. Po očištění od sezónních vlivů byla na úrovni předchozího měsíce.

Stavební produkce pokračovala v předchozím tempu, v dubnu stoupla meziročně o 10,2 procenta a v březnu o 11 procent. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byl květnový růst o 13,4 procenta. Přesto podle ČSÚ stavební výroba od začátku roku byla ve srovnání se stejným obdobím roku 2008 nižší o 19,7 procenta.

Stavební úřady v květnu vydaly 7209 stavebních povolení a orientační hodnota těchto staveb byla 21,8 miliardy korun, meziročně o 7,2 procenta méně. Počet zahájených bytů klesl o 25,7 procenta na 1820. Počet dokončených bytů se zvýšil o osm procent na 1549.

Obor zaznamenal další pokles počtu zaměstnanců v podnicích s 50 a více lidmi, a to meziročně o 2,8 procenta. Jejich průměrná měsíční mzda stoupla o 6,4 procenta na 30 418 Kč.

Podle dostupných údajů Eurostatu stavební produkce v dubnu v Evropské unii meziročně vzrostla po očištění o 1,3 procenta. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 1,6 procenta a inženýrské stavitelství o 0,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy