Průmysl budoucnosti. Strojírenský veletrh se zaměří na automaty, roboty a digitalizaci

ČTK ČTK
9. 9. 2015 12:13
Hlavním tématem letošního mezinárodního strojírenského veletrhu, který v pondělí začne v Brně, je vize průmyslu v budoucnosti. Akce se zaměří na masivní automatizaci, robotizaci a digitalizaci v tomto odvětví. Vystavovat zde bude celkem 1504 firem z 32 zemí, důležitost akce má zvýraznit i výjezdní zasedání vlády. V roli speciálních hostů se pak představí Korea a čínská provincie Che-pej.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: TPCA

Brno - Mezinárodní strojírenský veletrh, který začíná v pondělí v Brně, má ukázat vizi průmyslu v budoucnosti. Firmy předvedou mimo jiné novinky související s masivní automatizací, robotizací a digitalizací. Na veletrhu bude vystavovat 1504 firem z 32 zemí. Téměř polovina firem je ze zahraničí. Novinářům to dnes řekli zástupci Veletrhů Brno.

Podle generálního ředitele Veletrhů Brno Jiřího Kuliše firmy už nešetří na marketingu tolik jako v minulosti, kdy řešily i rozměr své expozice. Letos naopak přidávají metry svých stánků a některé firmy se na veletrh vrací. Podle Kuliše význam veletrhu letos podtrhuje zasedání vlády, které se v Brně v pondělí dopoledne uskuteční, na veletrh přijede i prezident Miloš Zeman. "Budeme mít hvězdné obsazení, nepamatuji si, že by zde zasedala vláda," uvedl Kuliš. Zeman a ekonomičtí ministři budou v pondělí i na tradičním sněmu Svazu průmyslu a dopravy.

Hlavním tématem veletrhu je podle Kuliše takzvaný Průmysl 4.0. Odborníci se shodují, že s nastupující masivní automatizací, robotizací a digitalizací nastává změna stávajících výrobních, ale také logistických a obchodních procesů, která v nejbližších 20 letech výrazně zefektivní průmyslovou výrobu. Jak bude vypadat průmysl budoucnosti, předvedou na veletrhu například výrobky firem Siemens nebo Bosch, dodal šéf brněnských veletrhů.

V roli speciálních hostů letošního 57. ročníku se představí Korea a čínská provincie Che-pej. V expozici na ploše 90 metrů čtverečních bude vystavovat devět korejských firem, zejména energetické společnosti, obráběcí podniky a výrobce materiálů a komponentů pro strojírenství. V pavilonu Z návštěvníci najdou Che-pej Pavillion - společnou expozici osmi vystavovatelů z této čínské provincie.

Součástí veletrhu budou projekty věnované budoucnosti průmyslových technologií a také několika desítek doprovodných konferencí a seminářů, například Mezinárodní veletrh Transport a Logistika.

Některé firmy se na veletrh vrací po několika letech. Příkladem je Parker Hannifin, který bude v Brně po šestileté pauze. Firma z oblasti hydrauliky představí ucelený systém hydraulických hadic a koncovek GlobalCore vhodný pro všechny pracovní tlaky a světlosti se špičkovými parametry. Po delší pauze bude na veletrhu i tradiční brněnská strojírna Královopolská.

Tuzemský výrobce obráběcích strojů Kovosvit MAS poprvé představí na veletrhu inovované soustružnické centrum, které rozšíří možnosti obrábění dílců. Jde o návrat ke kořenům Kovosvitu jako dodavatele spolehlivých a tuhých soustruhů s extrémní životností.

Mezinárodní strojírenský veletrh patří k největším výstavním akcím ve střední Evropě. Loni bylo na brněnském výstavišti společně s doprovodnými veletrhy 1636 vystavujících firem z 31 zemí, ze zahraničí přijelo 40 procent z nich. Výstaviště navštívilo 76 155 lidí z 53 zemí. Podle Jiřího Rouska z Veletrhů Brno organizátoři předpokládají, že letos přijde stejně nebo ještě více lidí než loni.

Letos se strojírenský veletrh obejde bez specializovaných doprovodných veletrhů IMT, Plastex, Fondex, Profintech a veletrhu svařovací techniky Welding. Ty se konají jednou za dva roky ve stejném termínu a strojírenský veletrh doplňují. Účast firem bude proto nižší než loni.

 

Právě se děje

Další zprávy