Mzdy rostou nejrychleji od roku 2008, firmám chybí lidi a vliv má i EET. Tlak na ČNB roste

Janis Aliapulios Janis Aliapulios
Aktualizováno 5. 9. 2017 10:21
Průměrná mzda vzrostla za rok o více než sedm procent nad hranici 29 tisíc korun. Mzdový medián atakuje úroveň 25 tisíc. Silný růst ekonomiky způsobuje hlad firem po zaměstnancích. Těch volných je ale na trhu málo a firmy tak musí nové lidi lákat především na vyšší výdělek. Nejvíce si polepšili lidé v pohostinství a sektoru ubytování. Vliv na to mělo také zvýšení minimální mzdy a zavedení elektronické evidence tržeb. Podle ekonomů růst mezd zvyšuje pravděpodobnost, že centrální banka přistoupí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb ještě letos.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Průměrná hrubá mzda v Česku dosáhla ve druhém čtvrtletí 29 346 korun. Oproti stejnému období loňského roku se tak zvýšila o 7,6 procenta, více než čekali analytici. Jde o nejrychlejší růst mezd za posledních více než devět let.

Reálné mzdy, jež zohledňují vývoj inflace, se ve druhém čtvrtletí zvýšily o 5,3 procenta, což je nejvíce od prvního kvartálu roku 2007.

Důvodem je především silný růst ekonomiky a s ním spojený nedostatek pracovníků. Počet volných pracovních míst v Česku dosahuje téměř 190 tisíc a je tak na historickém maximu. Firmy proto musí nabízet vyšší mzdy nejen proto, aby nové lidi přilákaly, ale také proto, aby si udržely svoje stávající zaměstnance.

"Dynamika mezd je však ovlivňována také administrativními vlivy, jako je růst minimální mzdy či navýšení platových tarifů u státních zaměstnanců ve druhé polovině minulého roku," upozorňuje hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Nejrychleji, meziročně o bezmála 16 procent, rostly mzdy pracovníkům v sektoru stravování a ubytování. Kromě zvýšení minimální mzdy na to mělo podle ekonomů vliv také zavedení elektronické evidence tržeb, které přimělo majitele restaurací a hotelů přesunout část příjmů jejich zaměstnanců z šedé do oficiální ekonomiky.

Rychlý růst mezd by mohl podle ekonomů přimět Českou národní banku k ještě jednomu zvýšení úrokových sazeb v letošním roce. ČNB v srpnu zvedla sazby z rekordně nízké úrovně 0,05 procenta na 0,25 procenta. Snaží se tak krotit inflaci, která přesahuje dvouprocentní cíl centrální banky. Vyšší mzdy však dávají lidem možnost více utrácet, což inflaci naopak podporuje.

"Další zvýšení úrokových sazeb ČNB nelze vyloučit již pro nejbližší zasedání bankovní rady, jež se bude konat 27. září," uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Guvernér centrální banky Jiří Rusnok sice na setkání se zástupci firem a podnikatelů Zlínského kraje připustil, že se Česko dostává do spirály růstu mezd, zároveň si ale nemyslí, že by měnová politika měla na mzdový vývoj přímo reagovat. Rusnok také uvedl, že by raději počkal na více informací z příští čtvrtletní prognózy. Tu ČNB vydá 2. listopadu.

Maloobchodní tržby, o jejichž červencovém vývoji dnes Český statistický úřad rovněž informoval, se i díky růstu mezd zvýšily meziročně o 4,6 procenta. Tempo růstu ale oproti červnovým 6,9 procenta zpomalilo.

Průměrná mzda roste v Česku nepřetržitě od začátku roku 2014. Přitom ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na ni nedosáhnou. Medián mezd, který dělí populace podle příjmů na dvě stejně velké poloviny nyní dosahuje 24 896 korun.

"České mzdy jsou stále značně pod úrovněmi obvyklými v západní Evropě. Letos se ale Češi mohou chlácholit tím, že díky posilující koruně jejich mzdy přepočtené na eura rostou ještě rychleji," uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

 

Právě se děje

Další zprávy