Mzdy rostou nejrychleji od začátku krize. Češi si vydělají v průměru 26 480 korun

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 6. 6. 2016 9:55
Po odečtení inflace stoupla průměrná mzda v letošním prvním čtvrtletí o 3,9 procenta oproti stejnému období předchozího roku. Ještě výrazněji rostl medián - na 22 533 korun.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha – Průměrná mzda stoupla v letošním prvním čtvrtletí na 26 480 korun, což je o 1119 korun (4,4 procenta) více než ve stejném období loňského roku. Po odečtení inflace se reálně zvýšila o 3,9 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

Medián mezd – tedy hodnota prostřední z nich, pokud bychom je všechny seřadily za sebe od nejnižší od nejvyšší – dosáhl 22 533 korun. Oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku stoupl o 6,5 procenta, což je nejvíce za posledních téměř osm let. U mužů dosáhl 24 570 korun, u žen 20 165 korun.

"Průměrná mzda vzrostla nejvyšším tempem od konce roku 2009, kdy českou ekonomiku zasáhla celosvětová krize," říká analytik Komerční banky Marek Dřímal. "Medián ukazuje, že nejrychleji rostou nižší mzdy. Nejvíce se průměrná mzda zvýšila v sektorech ubytování a pohostinství. Zde se zřejmě projevuje růst minimální mzdy, kdy se větší část výdělků přesouvá z šedé ekonomiky (peníze na ruku) do té oficiální," dodává.

"Růst české ekonomiky se už projevuje nejen na rychlém poklesu nezaměstnanosti, ale začíná se konečně přelévat i do mezd," říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Do průměrné hrubé mzdy se počítají výdělky před zdaněním a povinnými odvody, včetně příplatků za přesčas, odměn, náhrad mzdy a podobně. Dlouhodobé statistiky ukazují, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je celostátní průměr. Čtyři pětiny zaměstnanců si nyní vydělají částku mezi 12 117 a 40 997 korunami.

V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila o 4,5 procenta, reálně (po odečtení inflace) o čtyři procenta. V nepodnikatelské sféře vzrostla nominálně o 4,1 procenta, reálně o 3,6 procenta.

"Rychleji se přidává v téměř všech úspěšných částech ekonomiky. Zpracovatelský průmysl jako největší zaměstnavatel v ekonomice tentokrát navyšoval mzdy v průměru o 4,5 procenta. Na druhé straně pak stojí energetika s téměř stagnujícími mzdami a finanční sektor s růstem o 1,2 procenta," upřesňuje Dufek.

Růst průměrné mzdy
Růst průměrné mzdy | Foto: ČSÚ

Platy v nepodnikatelské sféře rostly hlavně ve veřejné správě a zdravotnictví. "Stranou tentokrát zůstalo školství, kde se příliš nevylepšily platy ani v loňském roce," dodává Dufek.

Proti předchozímu čtvrtletí (říjen až prosinec 2015) stoupla průměrná mzda po očištění od sezonních vlivů o 1,2 procenta.

Objem mezd vzrostl v prvním čtvrtletí o 6,6 procenta, počet zaměstnanců o 2,1 procenta.

Mzdy podle pohlaví v roce 2015
Mzdy podle pohlaví v roce 2015 | Foto: ČSÚ
 

Právě se děje

Další zprávy