Průkaz ISIC nabízí studentům slevy už šedesát let

Barbora Valešová
1. 9. 2013 8:16
Česká republika patří mezi země s nejlepším servisem pro majitele karet ISIC
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Komerční banka

Praha - Studentský průkaz ISIC, jediný mezinárodně uznávaný průkaz, který potvrzuje statut studenta, letos slaví šedesáté narozeniny.

Podnět k vytvoření jednotného mezinárodního průkazu pro studenty vzešel před šedesáti lety na 3. Mezinárodní studentské konferenci v Kodani.

Záměrem bylo podpořit studenty, zpřístupnit jim cestování a výměnu zkušeností na akademické půdě. Studentské karty se začaly oficiálně vydávat o dva roky později a během pěti let jich bylo distribuováno 333 000.

První slevu poskytlo na podnět místních studentů Dánské královské divadlo v Kodani na vstupenky.

ISIC je vydáván pod záštitou UNESCO a platí ve 127 zemích světa. To pro srovnání představuje větší zastoupení, než má společnost McDonald, která je ve 122 zemích.

Česká republika byla za posledních osm let šestkrát označena jako země s nejlepším servisem pro držitele karet ISIC.

"V České republice mohou kartu ISIC a její výhody uplatnit držitelé na 2 800 místech," uvedl Tomáš Vyskočil, generální ředitel společnosti GTS ALIVE, která ISIC zastupuje v České republice.

Oficiální průkaz studenta

"Spolupracujeme s více než 340 školami, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Studentskou komorou Rady vysokých škol, vlakovými i autobusovými dopravci a řadou dalších soukromých i státních institucí," řekl k fungování karet ISIC Vyskočil.

Karta ISIC svým majitelům slibuje více než 125 tisíc slev po celém světě. V rámci komerční strategie nabízí slevy mnoha společností.

Dají se uplatnit při nákupech knih, oblečení, vstupenek na festivaly nebo na permanentky v lyžařských areálech.

Díky průkazu mají studenti také možnost levněji cestovat nebo navštěvovat kulturně-historické památky. Slevy poskytují i někteří provozovatelé ubytovacích nebo stravovacích zařízení nebo pojišťovny.

Pro studenty je karta výhodná především proto, že kdykoliv platně doloží, že skutečně studují.

Studentům ISIC zjednodušuje život

"Zejména v době prázdnin často není po ruce příslušné studijní oddělení, aby vám vydalo potvrzení. Pak je problém se jako student prokázat třeba na letní brigádě nebo v dopravě," řekl Miroslav Jašurek, předseda Studentské komory Rady vysokých škol.

Jašurek dodal, že ISIC studentům v tomto značně usnadňuje situaci, protože si předem nemusí obstarávat stoh papírových formulářů, ale mají celoročně k dispozici uznávanou kartu s mezinárodní platností.

 

Právě se děje

Další zprávy