Plynárenské firmy plánují vodíkový koridor napříč střední Evropou. Zapojí se i Česko

ČTK ČTK
23. 9. 2021 11:12
Provozovatelé plynárenských soustav Česka, Slovenska, Ukrajiny a Německa chtějí společně vybudovat vodíkový koridor z Ukrajiny napříč střední Evropou. Myšlenka je společnou iniciativou slovenské společnosti Eustream, české společnosti Net4Gas, německé společnosti OGE a provozovatele ukrajinské plynárenské přenosové soustavy (Gas TSO of Ukraine). Ve čtvrtek to sdělil mluvčí Net4Gas Vojtěch Meravý.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Společná iniciativa nazvaná Středoevropský vodíkový koridor se zaměřuje na rozvoj vodíkové "dálnice" ve střední Evropě. Měla by sloužit pro přepravu vodíku z budoucích hlavních oblastí produkce na Ukrajině, která podle firem nabízí vynikající podmínky pro jeho masivní ekologickou produkci. Možnou cenu projektu společnosti nesdělily. 

Koridor má směřovat přes Slovensko a Česko do oblastí očekávané silné poptávky v Německu a EU. Podle společností rovněž umožní přepravu vodíku mezi zařízeními na výrobu vodíku a jeho spotřebiteli v Česku a na Slovensku.

Iniciátoři projektu se domnívají, že Středoevropský vodíkový koridor lze vytvořit částečným opětovným využitím stávající plynárenské infrastruktury v kombinaci s cílenými investicemi do nových specializovaných vodíkových potrubí a kompresorových stanic. To podle nich umožní přepravu vodíku na dlouhé vzdálenosti za přijatelnou cenu. Zmíněné firmy už začaly zkoumat technickou proveditelnost vytvoření koridoru.

"I když jsou tyto technické studie velmi složité, jsme přesvědčeni, že díky silnému mezinárodnímu partnerství budeme mít první výsledky o proveditelnosti, kapacitě a nákladech na takovou přepravu vodíku již v příštím roce," řekl výkonný ředitel Net4Gas Andreas Rau. Podle generálního ředitele OGE Jörga Bergmanna je mezinárodní vodíková síť pro budoucí evropský trh nezbytná.

"Středoevropský vodíkový koridor je důležitým krokem na této cestě, protože nabízí možnost dodávat značné množství vodíku do německých průmyslových center již od roku 2030," uvedl.

Slovensko a Česko podle společností totiž provozují rozsáhlý plynovodní koridor spojující Ukrajinu s evropskými oblastmi poptávky. Firmy uvedly, že slovenský, český i německý plynovodní systém lze rovněž využít k přepravě vodíku.

"Náš robustní přenosový systém by nabídl flexibilní a velmi nákladově efektivní způsob přepravy zelené energie dále na trhy EU. Jsme odhodláni připravit naši infrastrukturu na přenos vodíku, a tím výrazně přispět k cílům EU v oblasti dekarbonizace," sdělil Rastislav Ňukovič, generální ředitel společnosti Eustream, ve které má manažerskou kontrolu skupina EP Infrastructure z Energetického a průmyslového holdingu podnikatele Daniela Křetínského.

Oborový web oEnergetice.cz na konci srpna uvedl, že v poslední době je Ukrajina s budoucí výrobou vodíku velice často spojována. "S tamním provozovatelem přepravní soustavy podepsala memorandum o spolupráci i Evropská banka pro obnovu a rozvoj s cílem podpořit rozvoj vodíkového hospodářství v zemi. Pro Ukrajinu se zároveň může jednat o příležitost, jak nahradit výpadek příjmů z přepravních poplatků, který bude zřejmě i nadále klesat," napsal server.

Na budoucí výrobu vodíku na Ukrajině vsází i další zahraniční firmy. Memorandum o vodíku podepsala například také německá společnost RWE s ukrajinským státním koncernem Naftogaz, který na Ukrajině mimo jiné provozuje zásobníky plynu. "RWE má zájem o spolupráci v oblasti od výroby zeleného vodíku až po zajištění jeho přepravy do Německa," dodal web.

Česká vláda na konci července schválila vodíkovou strategii ČR, která umožní podpořit výrobu, využití, dopravu a skladování vodíku v energetice, průmyslu a dopravě.

"Naše strategie je založená na čtyřech pilířích: výrobě nízkouhlíkového vodíku, využití nízkouhlíkového vodíku, dopravě a skladování vodíku, vodíkových technologiích," uvedl tehdy vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Prioritou první etapy od letoška do roku 2025 je využití vodíku v rámci takzvané čisté mobility.

Video: Hydroville je první plavidlo na světě, které spaluje vodík v dieselovém motoru

Video: CMB Technologies
 

Právě se děje

Další zprávy