Provozovatel obchodů Iceland je v konkurzu. Problém v Česku mají i restaurace Nordsee

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
14. 6. 2022 15:34
Městský soud v Praze potvrdil úpadek společnosti ICL Czech, která provozuje v tuzemsku obchody britského řetězce s potravinami Iceland. Na její majetek prohlásil konkurz. Návrh na zahájení insolvenčního řízení, na který jako první upozornil online deník Aktuálně.cz, na sebe začátkem května podala sama firma.
Řetězec Iceland
Řetězec Iceland | Foto: Iceland

Firma ICL Czech v insolvenčním návrhu uvedla, že má závazky zhruba 74,9 milionu korun. Věřitelé mohou své pohledávky do začátku srpna hlásit pražskému městskému soudu. Přezkumné jednání pohledávek a také schůze věřitelů se uskuteční 6. září. Podání návrhu na insolvenci odmítl mluvčí Petr Langmaier na přímý dotaz Aktuálně.cz komentovat. 

Na sociální síti Facebook řetězec v pátek uvedl, že mražené potraviny si lidé mohou stále zakoupit ve dvou prodejnách, a to v Praze-Hloubětíně a v Leopoldově ulici na Chodově. Na internetových stránkách už dříve oznámil ukončení provozu e-shopu. Na český trh řetězec vstoupil v roce 2011, první prodejna byla v Plzni.

ICL Czech kromě potíží kvůli pandemii a odchodu Británie z EU, který způsobil nárůst nákladů na dopravu zboží a zpožďování dodávek, svůj úpadek zdůvodnila také rostoucími cenami energií. "Ani výrazná restrukturalizace provozu a úspory jak v materiální, tak personální oblasti nepřinesly s ohledem na nečekaný nárůst dalších nákladů dostatečný efekt," napsala firma v návrhu na insolvenci.

O prohlášení konkurzu na svůj majetek soud žádá také společnost Master Mariner, která v Česku provozuje restaurace německé sítě Nordsee. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Master Mariner, provozovatel restaurací Nordsee v obchodních centrech, se dostal do ztráty v roce 2019, kdy přestala fungovat pobočka v pražském centru Arkády Pankrác. Další dva roky podnikání podle společnosti ovlivnilo nucené uzavření provozoven kvůli šíření koronavirové nákazy.

Ani letos se návštěvnost nevrátila na předcovidovou úroveň a firma tak není schopna hradit nové a dříve nesplacené závazky, uvedla v insolvenčním návrhu. Společnost eviduje dluh zhruba 40,3 milionu korun, největší část je v korunách, další závazky má v eurech a švýcarských francích.

První restaurace Nordsee v Česku hosty přivítala v roce 2004, o deset let později Master Mariner provozoval pod touto značkou čtyři podniky. Nyní má na svém webu uvedeny dvě pobočky v Praze - obchodních centrech Palladium a Nový Smíchov.

 

Právě se děje

Další zprávy