Provize za prodej pojištění se zřejmě rozloží do pěti let, strop je ale neomezí

ČTK ČTK
20. 10. 2015 19:40
Pozměňovací návrh k novele zákona o pojišťovnictví dnes ve druhém čtení ve Sněmovně předložil poslanec Václav Votava (ČSSD) se svým stranickým kolegou Ladislavem Šinclem. Výplata provizí pojišťovacím zprostředkovatelům i pořizovací náklady při výpočtu takzvaného odkupného pojistné smlouvy by měly být rozloženy do období pěti let. Neměly by být ale zastropovány. Kvůli návrhu se letos Šincl neshodl s ministrem financí Andrejem Babišem.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Výplata provizí pojišťovacím zprostředkovatelům i pořizovací náklady při výpočtu takzvaného odkupného pojistné smlouvy by měly být rozloženy do období pěti let. Neměly by být ale zastropovány. Počítá s tím pozměňovací návrh k novele zákona o pojišťovnictví, který dnes v opakovaném druhém čtení ve Sněmovně předložil předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) se svým stranickým kolegou Ladislavem Šinclem.

Právě návrh na omezení provizí, který už dříve v rozpočtovém výboru přednesl poslanec Šincl, vyvolal v červnu spor mezi ním a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Důvodem byl měnící se postoj ministerstva financí k návrhu. Ministerstvo s ním nejprve souhlasilo, ale pak svůj postoj změnilo. Šincl naznačoval, že za výhradami ministerstva by mohly být obchodní zájmy šéfa hnutí ANO a majitele Agrofertu Babiše. Ministr financí jeho vystoupení označil za "sprostý koaliční podraz".

Koaliční rada se koncem srpna dohodla na pozměňovacím návrhu, který výplatu rozkládá na pět let. Poslanci vrátili novelu do druhého čtení, aby ho bylo možné načíst.

Votava řekl, že hnutí ANO jeho návrh podpoří, a podporu očekává i od KDU-ČSL. "V podstatě řeší regulaci provizí pro zprostředkovatele v tom smyslu, že jsme ustoupili od zastropování provizí. Pouze je tam rozložení výše té provize do pěti let," řekl.

Novela zákona o pojišťovnictví upravuje činnost pojišťoven a zajišťoven podle několika evropských směrnic. Hlavním cílem změn je posílení finanční stability pojišťoven, a tím i ochrany spotřebitelů pojišťovacích služeb.

Cílem unijních předpisů je vytvoření vnitřního trhu s pojištěním a zajištěním s využitím takzvaného jednotného evropského pasu, který můžou v rámci unie používat už banky. Novela také rozšiřuje dohledové pravomoci ČNB a má platit od příštího roku.

Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl kvůli tomu v dopise Votavu upozornil na to, že pokud by novela nevstoupila od 1. ledna v účinnost, znamenalo by to potíže při dohledu nad pojišťovnami.

 

Právě se děje

Další zprávy