Ukrajinci mohou do lékařství i školství. Česko tomu ale nejde naproti, tvrdí ekonomka

David Klimeš Ekonomika David Klimeš, Ekonomika
22. 10. 2022 14:38
Česko se chlubí jednou z nejnižších nezaměstnaností v Evropské unii, zdejší trh práce má ale velké trhliny - třeba nízkou nabídku částečných úvazků. Ekonomka Klára Kalíšková v podcastu Prospero komentátora Davida Klimeše upozorňuje, že kvůli vysokému zdanění práce jsou takové úvazky nevýhodné jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance. Apeluje také na to, aby trh práce využil příchodu Ukrajinců.
Video: PROSPERO

Do Česka přišlo od začátku ruské invaze kolem 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Podle Kalíškové je to impulz pro stát, aby se přinejmenším část Ukrajinců podařilo trvale zaměstnat v oborech, kde pracovníci chybí. Jmenuje třeba lékařství nebo školství.

"Vidím tady velký potenciál, příliv pracovní síly bychom měli zkusit využít. Přijde mi ale, že debata se hodně točí kolem toho, abychom se s tím teď nějak rychle vypořádali, aby se ta situace zvládla a ti lidé měli hlavně co jíst a kde bydlet. Nevidím tu velkou vůli pro dlouhodobější vizi," říká Kalíšková, která vyučuje na Vysoké škole ekonomické a podílí se na výzkumech think-tanku IDEA.

Ekonomka připomíná, že v tuto chvíli mnozí Ukrajinci končí v nejhůře placených zaměstnáních a pracují třeba na krátkodobé dohody nebo dokonce načerno. Důvodem je hlavně jazyková bariéra i to, že nemají v Česku uznané své kvalifikace. "Pojďme se bavit o tom, jestli nechceme tyto bariéry prolomit - máme nedostatek doktorů, lidí ve školství…," apeluje Kalíšková.

Trh práce by se měl podle ní také více otevřít ženám s malými dětmi nebo seniorům, cestu vidí hlavně ve zvýšení počtu částečných úvazků. Tomu by měla pomoci i novela, která u kratších úvazků sníží odvody na sociální zabezpečení o pět procent, místo standardních 24,8 procenta tedy bude činit 19,8 procenta. Novelu v červnu schválila vláda.

Podle Kalíškové je ale otázka, zda pro zaměstnavatele bude pětiprocentní snížení dostatečná motivace. Žádná jiná evropská země navíc podle ní takový nástroj neuplatňuje, přesto v řadě států flexibilní úvazky fungují.

V Česku jim ale brání extrémně vysoké zdanění, kdy člověk pracující na poloviční úvazek zaplatí na daních procentuálně stejně nebo možná i o něco více než zaměstnanec na plném úvazku. "Vysoké odvody se tedy nevyplatí ani zaměstnavatelům, ani zaměstnancům," zdůrazňuje Kalíšková.

Podcasty Prospero jsou součástí projektu Index prosperity, který je společným výzkumem analytického týmu České spořitelny a datového portálu Evropa v datech. Mapuje postoje veřejnosti a dostupná data z mnoha oblastí života: od postoje k dobrovolnictví a dobročinnosti po dopravní infrastrukturu, efektivitu vládnutí či svobodu médií, vnímání korupce či pocit štěstí. Aktuálně.cz výsledky žebříčků pravidelně zveřejňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy