Propuštění horníci ze severních Čech dostanou stejné kompenzace jako v OKD, shodla se tripartita

ČTK ČTK
25. 7. 2016 15:20
Konečné slovo by měla mít vláda, která by o kompenzacích mohla jednat ve středu. Proti je ministr financí Andrej Babiš. Podle něj v povrchových dolech na Mostecku pracují lidé v profesích, o které je na trhu poptávka.
Lom ČSA u Litvínova.
Lom ČSA u Litvínova. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha  - Propuštění horníci ze severních Čech by měli dostat stejné kompenzace jako horníci z OKD. Shodli se na tom dnes zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů. Proti byl jen ministr financí Andrej Babiš (ANO), který to řekl novinářům. Konečné slovo by měla mít vláda, která by o kompenzacích mohla jednat ve středu.

"Nevidím důvod, proč by daňoví poplatníci měli přispívat soukromým firmám za uhlí, které patří státu. Stát přece nemůže pomáhat každé soukromé firmě. Je to zodpovědnost investora," řekl po jednání tripartity Babiš. Podle něj v povrchových dolech na Mostecku pracují lidé v profesích, o které je na trhu poptávka.

Babišovy argumenty odmítl po jednání tripartity předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Podle něj příspěvky nedostane nikdo ze soukromé firmy, ale jen propuštění horníci a jejich rodiny. "Pokud vláda rozhodla o limitech, nese svou zodpovědnost a myslíme si, že je to správné," dodal s tím, že shoda na rozšíření kompenzací byla velmi široká.

Vláda loni rozhodla o zachování limitů těžby na dole ČSA na Mostecku, těžba tam v příštích letech skončí. V této souvislosti navrhlo ministerstvo práce a sociálních věci celý soubor opatření. Podle návrhu by měli zaměstnanci dolu, kteří přijdou o práci, dostávat stejné příspěvky jako propuštění horníci z OKD. Ti dostanou finanční podporu 7000, respektive 8000 korun měsíčně. Příspěvek bude vyplácen po omezenou dobu, a to v rozmezí tří měsíců až maximálně pěti let, vždy podle odpracované doby a věku pracovníka.

Vyplácení těchto příspěvků kritizuje i opoziční ODS. "O takovém odstupném si většina zaměstnanců může nechat zdát. Ne ale horníci, které si vláda před volbami hýčká a sype jim jeden milion za druhým. Bohužel jim ale nesype ze svého, ale z našeho," uvedla místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

 

Právě se děje

Další zprávy