Propagace nepovolených loterií bude porušením zákona

ČTK ČTK
4. 8. 2015 14:35
Prezident podepsal novelu, která také upřesňuje zákaz anonymních oznámení během voleb a omezuje reklamu na pohřební služby nebo krematoria.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Propagace nepovolených loterií bude nově porušením zákona o regulaci reklamy, za které bude hrozit až pětimilionová pokuta. Vymahatelnější má být i zákaz anonymní volební reklamy. Změny přináší novela, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Účinnosti nabude dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Zakázáno bude nově zadávání, zpracování i šíření propagace na nepovolené loterie. Šiřitelé reklamy si tak budou muset zjišťovat, jakou loterii by propagovaly. Proti postihu za šíření reklamy na nepovolené loterie se stavěli mimo jiné zástupci Sdružení pro internetový rozvoj. Podle kritiků reklamu vkládají na internetové stránky jiné firmy, jimž se tato místa prodávají. Tvrdí proto, že provozovatelé portálů nemají šanci ovlivnit to, co se na jejich stránkách jako reklama objeví.

Zákaz anonymní reklamy "týkající se voleb po dobu volební kampaně" novela nahrazuje zákazem "šíření anonymního oznámení týkajícího se voleb v době od vyhlášení voleb do ukončení hlasování". Dosavadní ustanovení je totiž podle ministerstva průmyslu v praxi téměř nepoužitelné a nepostižitelné. Problém je právě v pojmu reklama, který se týká výhradně podnikatelské činnosti. Porušení bude nadále pokutováno až dvěma miliony korun.

Novela zpřesňuje také omezení reklamy na provozování pohřební služby nebo krematoria. Zatímco nyní je zakázána v prostorách zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče, nově by nemohla být v jejich areálech. Za porušení bude také hrozit až dvou milionová pokuta ve správním řízení. Zákon ale umožňuje uložit v blokovém řízení až pětitisícovou pokutu.

Předlohou bude rovněž z krajských živnostenských úřadů na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci převeden dozor nad reklamou na potraviny, která obsahuje výživová nebo zdravotní tvrzení, a nad reklamou na potraviny uvádějící v omyl.

 

Právě se děje

Další zprávy