Pronájmy v Praze zlevnily o desetinu. Ceny se postupně vracejí do roku 2016

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 5. 2020 14:22
Ceny pronájmů bytů v Praze po nástupu pandemie klesly v centru proti loňsku zhruba o desetinu. V jiných částech města je zlevnění menší. V průměru jsou květnové ceny o 5,7 procenta nižší než v únoru. Nájemné v hlavním městě se tak dostává na úroveň roku 2016, kdy byla na vzestupu vlna krátkodobých pronájmů prostřednictvím služeb, jako je Airbnb.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Začátkem února byly nabídkové ceny pronájmů v metropoli v průměru na 350 korunách za metr čtvereční, nyní je to o 20 korun méně.

"Praha je u pronájmů nemovitostí rozdělena na dva světy. Nejvíce jdou směrem dolů ceny pronájmů v samotném centru, tedy v Praze 1 a 2, zde se meziroční propad cen pronájmů pohybuje kolem deseti procent. V dalších částech města většinou nejsou cenové propady tak výrazné," uvedl ředitel provozovatele portálu RealityMIX Jan Štěp. V ostatních městech v Česku pronájmy nezlevňují tak rychle jako v Praze.

Nabídkové ceny prodávaných bytů v Praze se podle portálu snížily v květnu proti dubnu o 1,4 procenta zhruba na 98 400 korun za metr. Stále jsou ale o 7,3 procenta vyšší než před rokem.

"Byty, které byly původně pořízené jako investiční na krátkodobý pronájem, začnou prodávat ti majitelé, kterým výnosy z nyní dostupných dlouhodobých pronájmů nepokryjí náklady na hypotéky," podotkl Štěp.

Zlevnit byty k prodeji podle něj budou muset i developeři, protože lidem klesnou příjmy a nevyváží to ani dostupnější hypotéky. "V Praze pak ubude zahraniční poptávka," doplnil.

Obdobná čísla o poklesu cen pronájmů za koronavirové krize nedávno zveřejnila společnost UlovDomov.cz. Podle jejích statistik dlouhodobé nájemné od poloviny března, kdy byla zavedena omezující opatření proti šíření epidemie, do poloviny dubna v Praze a Brně u nejžádanějších bytů 2+KK kleslo zhruba o pět procent.

Pokles cen prodávaných bytů ve velkých městech a především v okolí Prahy naproti tomu neočekává síť realitních kanceláří Century 21. "O byty je stále stejný zájem, po koronavirové době se objevili spíše poptávající s hotovostí," uvedla makléřka Radka Krulová.

Častým požadavkem se podle firmy v poslední době staly byty s balkonem, lodžií či předzahrádkou a také chaty vhodné k přestavbě na trvalé bydlení. Očekávané zrušení daně z nabytí nemovitosti na trh podle makléřů nemělo výraznější vliv. "Samozřejmě, lidé čekali s podpisem kupních smluv, ale od koupě je to neodradilo," doplnila Krulová.

 

Právě se děje

Další zprávy