Odprášené ocelárny, nové kanalizace i čističky. Z Česka se díky EU stává zelená země

Radim Klekner Radim Klekner
31. 3. 2020 12:17
Likvidace následků těžby uranu ve Stráži pod Ralskem, ekologizace MHD v Ostravě, snížení emisí elektrárny v Opatovicích, modernizace čističek odpadních vod na Mladoboleslavsku. Na každý z velkých projektů zlepšujících život v Česku šly z unijních fondů stamilionové částky. Prohlédněte si fotogalerii těch nejdůležitějších.
Další českou firmou vyrábějící trolejbusy je SOR Libchavy. Toto je typ SOR TN 12, částečně nízkopodlažní trolejbus vyrobený v roce 2008. Tento jezdí v Ostravě.
Další českou firmou vyrábějící trolejbusy je SOR Libchavy. Toto je typ SOR TN 12, částečně nízkopodlažní trolejbus vyrobený v roce 2008. Tento jezdí v Ostravě. | Foto: Jindrapeter, Wikimedia Commons

Ekologizace ostravské MHD

Ostrava ekologizovala pomocí evropských fondů také svou hromadnou městskou dopravu. Za nekvalitní ovzduší mohly v tomto městě v dřívějších letech nejenom průmyslové podniky, ale právě dopravní sektor.

Radnice si proto z unijních peněz pořídila v letech 2013-2015 autobusy na stlačený zemní plyn, nové trolejbusy a moderní rychlejší tramvaje, vybudovala nové dopravní terminály a linky. Jen samotný projekt ekologických autobusů měl hodnotu 920 milionů korun, 85 procent této částky uhradila EU.

Ještě v roce 1980 bylo v Ostravě vypuštěno do vzduchu 65 000 tun prachu a škodlivých emisí. V roce 2018 to bylo po všech uskutečněných opatřeních jen 900 tun.

 

Právě se děje

Další zprávy